Lapsen ääni 2024 – Lasten kokemuksia hyvinvoinnista, arjesta ja pienituloisuudesta

Lasten kokemuksia ja näkemyksiä on tärkeää kuulla, kun tehdään lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavia päätöksiä.

Lapsen ääni on vuosittainen kyselymme, jonka tarkoituksena on kirjaimellisesti tuoda lasten äänet kuuluviin. Kyselyyn vastaamalla lapset ja nuoret kertovat elämästään ja arjestaan. Se avaa ovet lasten ja nuorten kokemusmaailmaan – miten he asioita kokevat ja niitä tulkitsevat.  Tänä vuonna kyselyn aiheina olivat lasten ja nuorten kokemukset hyvinvoinnista, arjesta ja perheen toimeentulosta.

Lasten kokemuksissa näkyy puutteet arkisissa perustarpeissa ja kasvanut huoli perheen pärjäämisestä, selviää Pelastakaa Lasten tuoreesta Lapsen ääni 2024 -raportista. Lapsiperheköyhyys uhkaa perheiden ja lasten hyvinvointia, ja heikentää luottamusta hyvinvointivaltion huolenpitoon, järjestö varoittaa.

Lapsen ääni 2024 -kysely paljastaa, että pienituloisten perheiden lasten kokemus perheen selviämisestä tavallisessa arjessa heikkenee. Lapset ja nuoret kuvasivat puutteita perusasioista, kuten ravitsevasta ruoasta, pesuaineista ja lääkkeistä.

Perheen taloudesta kantoi huolta 84 % pienituloisten perheiden lapsista ja , että perheellä on todella paljon vaikeuksia selvitä menoista. Hintojen nousu ja yleisen taloustilanteen heikkeneminen näkyy lasten kokemuksissa.

Perheissä on lasten kertoman mukaan jouduttu arjessa tinkimään ja nipistämään asumisesta, lämpimästä vedestä, polttoaineesta, harrastuksista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista. 31 % oli joutunut luopumaan harrastuksesta. Pienituloisten perheiden lapsista 19 % kertoi, että ruoasta on pulaa. Muiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 5 %.

“Pari viikkoo tai viikko ennen palkkapäivää jääkaappi on aika tyhjä.”

Köyhyys eriarvoistaa: ”Minulla ei ole samoja mahdollisuuksia”

Köyhyys aiheuttaa lapsissa osattomuuden tunnetta ja kuormittavia tunteita, kuten häpeää. 60 % lapsista kertoi, että taloudellinen tilanne hävettää heitä. Syyllisyyttä kertoo tuntevansa 69 % lapsista. Syyllisyys liittyy siihen, että lapsi kokee olevansa perheelle kustannuserä.

”Perheet jätetty oman onnensa nojaan”

Lasten kokemuksissa tulevaisuus näyttäytyi huolestuttavalta ja työllistymismahdollisuudet heikoilta. Moni nuori pohti, onko varaa jatkaa opiskelua. Kokemus köyhyyden ylisukupolvisuudesta ja kaventuneista tulevaisuuden näkymistä sekä negatiivisesta köyhän identiteetistä nousi lasten vastauksissa toistuvasti.

”Monissa lasten vastauksissa toistui ajatus, että pienituloiset perheet on jätetty oman onnensa nojaan. Lapsille tämä näyttäytyy niin, ettei kukaan ole lapsen ja perheen puolella. Tilanteesta ei tunnu löytyvän ulospääsyä. Etuuksiin suunnitellaan leikkauksia, palveluihin ei pääse. Jos lasten ja nuorten luottamus hyvinvointivaltion huolenpitoon heikkenee, voivat seuraukset olla kauaskantoisia.”

Pelastakaa Lapset vaatii päättäjiltä vahvoja toimia sukupolvesta toiseen jatkuvan lasten ja lapsiperheiden köyhyyden katkaisemiseksi. Järjestö muistuttaa, että yhteiskunnallamme on kaikki keinot pitää Suomi hyvinvoivana ja yhdenvertaisena kaikille. Päätökset eivät ole oikeansuuntaisia, jos ne syventävät eriarvoisuutt