Tietoa väkivaltaisesta ekstremismistä

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa väkivaltaisesta radikalisoitumisesta ja ekstremismistä lasten oikeuksia uhkaavana ilmiönä. Jokaisella lapsella on oikeus elää ilman väkivaltaa ja ilman pelkoa väkivallasta, ja siksi meidän kaikkien on tärkeää tietää mitä väkivaltainen ekstremismi on ja miten voimme parhaiten turvata jokaisen lapsen oikeuden hyvinvointiin, turvalliseen kasvuympäristöön ja väkivallattomaan lapsuuteen.

Väkivaltainen radikalisoituminen tarkoittaa sitä, kun ihmisen ajatukset ja maailmankuva kärjistyvät ja alkavat sisältää väkivaltaisia piirteitä. Väkivaltainen radikalisoituminen kuvastaa siis kasvavaa sitoutumista yhdenvertaisuutta vastustavaan väkivaltaiseen aatemaailmaan ja/tai toimintaan.

Väkivaltainen ekstremismi on ajattelu- ja toimintatapa, joka vastustaa yhdenvertaisuutta, yleisiä ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatteita. Käytännössä se tarkoittaa ideologialla perusteltua väkivaltaa; sen käyttöä, sillä uhkaamista tai siihen kannustamista.

Väkivaltainen radikalisoituminen on mutkikas prosessi, jonka taustalla voi olla monia syitä. Näköalattomuus, osattomuus, epäoikeudenmukaisuuden kokemukset, yhteiskunnan marginaaliin joutuminen, sosiaalisten suhteiden puute ja vaillinnaiset taidot käsitellä elämän epävarmuuksia ja epäonnistumisia, voivat tietyissä olosuhteissa altistaa radikalisoitumiselle.

Kuka tahansa voi radikalisoitua, mutta erityisen haavoittuvia ekstremistisille vaikutteille ovat omaa identiteettiään ja maailmankuvaansa rakentavat lapset ja nuoret. Erityisesti nuoruuteen elämänvaiheena liittyy paljon kehityksellisiä tekijöitä, jotka voivat altistaa radikalisoitumiselle. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi ajatteluun kehityksellisesti kuuluva mustavalkoisuus, korostunut tarve kuulua joukkoon ja identiteettiin liittyvät kehitystehtävät.

Radikalisoituminen on Suomessa onneksi yhä hyvin marginaalinen ilmiö. Yhteiskunnallinen polarisaatio on kuitenkin viime vuosina lisääntynyt luoden myös hedelmällistä kasvupohjaa ihmisten väliselle vihamielisyydelle ja ajatusten radikalisoitumiselle.

Vaikka vihapuhetta ei voi pitää automaattisesti merkkinä radikalisoitumisesta, tulee siihen kuitenkin aina puuttua. Vihapuhe ei kuulu kunnioittavaan keskusteluun ja demokraattiseen yhteiskuntaan.

Tutkitusti vihapuhe lisää väkivaltaa. Se vaikuttaa negatiivisesti sekä sen kohteisiin että koko yhteiskuntaan lisäten ihmisten välistä eripuhaa ja vihamielisyyttä. Vihapuheen kyllästämä yhteiskunta on väkivaltaiselle ekstremismille hedelmällinen kasvualusta.

Netti yksinään ei radikalisoi, mutta lisää mahdollisuuksia radikalisoitumiselle. Olennaista on se, miten nettiä käyttää ja minkälaisilla alustoilla aikaansa viettää. Netissä väkivaltaista sisältöä ja vihapuhetta on paljon, ekstremistinen propaganda leviää nopeasti ja lisäksi ääriliikkeet pyrkivät rekrytoimaan uusia jäseniä erityisesti sosiaalisen median alustoilla. Siksi on tärkeää paitsi vahvistaa lasten ja nuorten resilienssiä väkivaltaisille ideologioille, myös luoda netistä mahdollisimman turvallinen paikka kaikille.

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyn ytimessä on resilienssin, eli psyykkisen vastustuskyvyn, vahvistaminen. Medialukutaito, kriittinen ajattelu, tunnetaidot ja empatiakyky ovat tärkeitä radikalisoitumiselta suojaavia taitoja. Niiden lisäksi on kuitenkin olennaista panostaa yleiseen hyvinvointiin ja perustarpeisiin: mahdollistaa se, että jokainen lapsi voi kokea itsensä ja elämänsä merkitykselliseksi ja kokea kuuluvansa tähän yhteiskuntaan.

Lisää tietoa julkaisuissamme

Julkaisut 9.10.2024

Nuorten ajatuksia väkivaltaisesta radikalisoitumisesta

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseen paikallistasolla nuorten osallisuutta vahvistamalla tähdännyt Resilienssi-hankkeemme tuli päätökseensä elokuun lopussa. Hankkeen aikana olemme kohdanneet satoja nuoria ja päässeet keskustelemaan heidän kanssaan väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, vihamielisistä asenteista ja yhteiskunnassa viime aikoina paljon puhuttaneesta nuorten välisestä väkivallasta. Nuoret kertovat näkevänsä väkivaltaa ja vihamielisiä asenteita arjessaan toistuvasti. Esimerkiksi rasismi ja syrjintä, mustavalkoisten ajatusten viljely, vihakommentointi ja…

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva julkaisun kansikuva
Julkaisut 26.2.2024

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva

Nuoren omaksumat vihamieliset asenteet altistavat väkivaltaisiin ympäristöihin ajautumiselle. Vihamielisten asenteiden taustalla voi olla käsittelemättömiä vihan ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia. On tärkeää tukea lapsia ja nuoria vihan ja muiden epämieluisien tunteiden käsittelemisessä, jotta tunteet eivät purkaudu väkivaltaisella tavalla.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Julkaisut 19.9.2023

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussamme kerrotaan mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan, miksi sitä uskotaan, ketkä sitä levittävät ja mikä suojaa disinformaation vaikutuksilta.

Julkaisut 15.6.2022

Nuorisotyöntekijöiden silmin: Ekstremismi ja vihapuhe Suomessa

Julkaisu käsittelee väkivaltaisen ekstremismin, vihamielisten asenteiden ja vihapuheen välisiä yhteyksiä ja sitä, miten yleinen väkivallan kulttuuri näyttäytyy nuorisotyön ammattilaisten silmin.

Julkaisut 8.9.2021

Nuoret ääriliikkeiden rekrytoinnin kohteena

Julkaisu keskittyy siihen, minkälaisia strategioita ja ympäristöjä ekstremistiset liikkeet hyödyntävät rekrytoidessaan nuoria mukaan toimintaansa.

Lisää näkökulmia ekstremismiin blogissamme

Näppäilyä tietokoneella. Vihapuhetta kuvaavia nostoja kuvassa.
Blogit 14.10.2024

Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä 

Vihamieliset viestit ja ihmisryhmiä halventavat sisällöt leviävät netissä vauhdilla. Aikuiset, joiden tulisi toimia vastuullisina ja toisia kunnioittavina roolimalleina, näyttävät itse usein huonoa esimerkkiä.

Nuori pitää kädessään älypuhelinta niin että se peittää osittain kasvot.
Blogit 21.2.2024

Solvaavat vitsit voivat johtaa väkivaltaan 

Muistan yläkouluaikani olleen stressaavaa: Murrosikä, uudet kaverit, kokeet ja yhteishaku. Yläasteen sosiaalinen ilmapiiri on kuitenkin sellainen asia, joka minua on erityisesti jäänyt vaivaamaan vielä vuosienkin jälkeen. Olin tekemisissä sellaisten kavereiden kanssa, joiden keskuudessa käytettiin melko väkivaltaista kieltä, ja ryhmäpaine oli todella kovaa.

Sateenkaaren värinen paperisydän kohotettuna kädessä auringonvaloa vasten.
Blogit 14.2.2024

Kolme lausahdusta, joita transnuori on kyllästynyt kuulemaan

Sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha on kasvanut viimevuosina. Yksi syy tähän on antigender-liike. Virheellisen tiedon lisäksi liike levittää myös vihaa ja pelkoa transihmisiä kohtaan. Itse transnuorena olen seurannut tätä keskustelua kauhulla jo pitkään. Haluaisin kuitenkin uskoa, että suurin osa ihmisistä ei halua loukata minua, vaan on yksinkertaisesti huomaamattaan omaksunut vahingollisia asenteita ja puheenparsia.