Apu- ja tukipalveluita lapsille ja aikuisille

Olemme koonneet tälle sivulle listan erilaisista palveluista lapsille, nuorille ja aikuisille. Älä jää yksin, sillä apua on saatavilla.

Palveluita lapsille ja nuorille

Palveluita aikuisille

Palveluita lapsille ja nuorille

  • Netari-verkkonuorisotalon chatissa voit jutella luotettavan aikuisen kanssa sinulle tärkeistä asioista. Päivystävät chatit aihealueittain.
  • Sua varten somessa on matalankynnyksen taho, jonne voi ottaa yhteyttä, jos on kokenut seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa. Toiminnan kohteena ovat 8–21-vuotiaat lapset ja nuoret. Tiimi päivystää joka arkipäivä mm. Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa.
  • Nuorten Exit tukee nuoria kaikissa omiin rajoihin, seurusteluun ja seksuaaliväkivaltaan liittyvissä tilanteissa. Chat on avoinna tiistaisin klo 16–19 ja torstaisin klo 14–16.
  • MLL-nuortennetti Lasten ja nuorten puhelin 116 111, jonne voit soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Lasten ja nuorten chat on auki sunnuntaista keskiviikkoon klo 17–20.
  • Väestöliiton Poikien Puhelin ja Chat, jossa voit jutella kahden kesken aikuisen kanssa. Puhelin päivystää arkisin klo 13–18 numerossa 0800 94884. Chat on auki ma-to klo 13–18 ja pe klo 13–15.
  • Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakoti nuorille Lasten ja nuorten chat päivystää arkipäivisin klo 15–17. Lasten ja nuorten chatin ollessa suljettuna, tule juttelemaan Apua väkivaltaan chattiin. Apua väkivaltaan chat on avoinna ma-pe klo 12–18 ja lauantaisin klo 14–17.
  • Sekasin-chat on keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voi keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.
  • Rikosuhripäivystys auttaa rikoksen uhriksi joutuneita ja heidän läheisiään. Päivystys sekä puhelinnumerossa 116 006 että RIKUchat-palvelussa ma–to klo 9–18 ja pe klo 9–16.
  • Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat apua nuorille ja heidän läheisilleen valtakunnallisesti verkossa. Nuorten turvatalot sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Turussa.

Tyttöjen Talo ja Poikien Talot

Tyttöjen Talo ja Poikien Talot tarjoavat ammatillisesti ohjattua vertaistukea ja yksilötukea 13–28- vuotiaille seksuaaliväkivaltaa kokeneille nuorille. Tukea ja neuvontaa tarjotaan myös seksuaaliväkivaltaa kokeneiden nuorten vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville. 


Palveluita aikuisille

Oletko huolissasi seksuaalisesta kiinnostuksestasi lapsia kohtaan?

Tutustu Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon tuottamaan lapsiin kohdistuvaa seksuaalista kiinnostusta koskevaan sisältöön.

Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminto on toteuttanut yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen kanssa lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen omahoito-ohjelman. Ohjelma löytyy Mielenterveystalon sivuilta.

Lisätietoa ja tukea lapsikohteiseen seksuaalisuuteen: 

Muita palveluita aikuisille

  • Suomen Delfins on apuna lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyille aikuisille. Tarjolla erilaisia tukimuotoja: chat, puhelinneuvonta, ryhmäkeskustelut ja tapaamiset.
  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa maksutonta ammattiapua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreille, heidän läheisilleen ja heitä työssään kohtaaville.
  • Kriisikeskus Monika tarjoaa apua, jos olet kokenut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Voit soittaa, tulla käymään tai ottaa yhteyttä verkon kautta maanantaista perjantaihin. Palvelua eri kielillä!
  • Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naiseksi itsensä määritteleville. Voit soittaa, ottaa yhteyttä verkon kautta tai chatata kanssamme.
  • Miessakit ry tukee miesten elämää monipuolisesti. Toimintamuotoina mm. Lyömätön linja ja Väkivaltaa kokeneet miehet.
  • Rikosuhripäivystys auttaa rikoksen uhriksi joutuneita ja heidän läheisiään. Päivystys sekä puhelinnumerossa 116 006 että RIKUchat-palvelussa ma–to klo 9–18 ja pe klo 9–16.
  • Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä, jos olet kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessasi.
  • MIELI Suomen Mielenterveys ry tarjoaa voimaannuttavaa ja lyhytkestoista keskusteluapua ja tukea vaikeissa elämäntilanteissa sekä kriiseissä. Tukea tarjotaan maksuttomasti kasvoikkain henkilökohtaisesti ja ryhmissä, verkossa ja puhelimitse.
  • MLL:n vanhempainnetissä vanhempi voi puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Yhteyttä voi ottaa nimettömänä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. 
Euroopan unionin osarahoittama logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Pelastakaa Lapset, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.