Lasten suojeleminen
Lasten suojeleminen
Kaikilla lapsilla on oikeus kasvaa turvassa.
Työmme ytimessä on lasten suojeleminen kaikenlaiselta väkivallalta, kaltoinkohtelulta ja laiminlyönniltä.
Jokaisella on oikeus turvalliseen lapsuuteen
Lapset Suomessa ja maailmalla kokevat ja todistavat moninaista henkistä ja fyysistä väkivaltaa, kaltoinkohtelua ja laiminlyöntiä. Tällä on vahingoittavia seurauksia lasten kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille.
Digitaalisilla alustoilla lapsiin voi kohdistua väkivaltaa tai sen uhkaa monella tavalla. Lapset tarvitsevat turvallisia aikuisia kulkemaan rinnalla myös verkossa.
Maailmalla lapsia uhkaa väkivalta, hyväksikäyttö, lapsiavioliitot ja lapsityö. Arvion mukaan puolet maailman lapsista on kokenut väkivaltaa elämänsä aikana.
Turvaamme työllämme jokaisen lapsen oikeutta väkivallattomaan lapsuuteen kaikkialla maailmassa.
Näin suojelemme lapsia väkivallalta
Nettivihje ja lasten suojelu
Teemme tinkimättömästi työtä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi erityisesti digitaalisissa ympäristöissä.
Tavoitteenamme on edistää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin nopeaa poistumista netistä ja ennaltaehkäistä lasten ja nuorten joutumista seksuaaliväkivallan uhriksi.
Väkivallan vastainen työ
Väkivaltainen ekstremismi vahingoittaa lapsen oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun ja turvalliseen kasvuympäristöön. Se altistaa lapsen vihamielisille asenteille ja väkivaltaiselle puheelle, minkä vaikutuksia lasten ja nuorten elämään me Pelastakaa Lapsilla ehkäisemme.
Lasten suojelun vahvistaminen globaalisti
Lasten suojeluun on panostettava kaikkialla maailmassa. Edistämme lasten oikeutta suojeluun väkivallalta, laiminlyönniltä ja hyväksikäytöltä, kuten varhaisilta aviolitoilta ja haitalliselta lapsityöltä. Tuemme lapsia, jotka ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa tai hyväksikäyttöä.
Epäiletkö todistaneesi lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa tai häirintää verkossa?
Ilmoita meille lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista.
Ilmoittaminen on täysin anonyymia. Toimi matalalla kynnyksellä, sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos.
Ilmoittamalla suojelet lasta.
Työmme lukuina
Näin voit auttaa lapsia
Vapaaehtoisena voit auttaa lapsia
Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena toimit turvallisena aikuisena lapsille ja nuorille oman elämäntilanteesi mukaan. Löydä oma tapasi olla lasten ja nuorten tukena.
Autamme lapsia konfliktien ja kriisien keskellä
Joka kuudes lapsi elää konfliktin keskellä. Autamme lapsia ja perheitä maailman haastavimmissa paikoissa. Olemme ensimmäisten joukossa paikalla ja jatkamme työtämme, kunnes meitä ei enää tarvita.
Lastensuojelupalvelut
Tarjoamme voittoa tavoittelemattomia lastensuojelupalveluita hyvinvointialueille sekä asiantuntijapalveluita sosiaalihuollon ja lastensuojelun ammattilaisille – yli 100 vuoden kokemuksella.
Ajankohtaista
SANAT LUOVAT TODELLISUUTTA – Ohjeita lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta kertomiseen
Tämän oppaan avulla haluamme auttaa toimittajia kertomaan lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta lapsen oikeuksia kunnioittavalla tavalla.
Maailma on lapsille vaarallisempi kuin koskaan – konflikteissa ennätysmäärä lapsiin kohdistuvia rikkomuksia
Pelastakaa Lasten uuden raportin mukaan lapsiin kohdistuneiden vakavien rikkomusten määrä konflikteissa vuonna 2023 kasvoi 15 prosenttia edellisvuodesta. Määrä on seurantahistorian korkein. Rikkomusten määrä kasvoi eniten Sudanissa ja miehitetyllä Palestiinalaisalueella. Pelastakaa Lasten Stop the War on Children: Pathways to Peace -raportti analysoi lapsiin kohdistuneita vakavia rikkomuksia konflikteissa. Raportti osoittaa, että dokumentoituja tapauksia oli yhteensä 31 721 vuonna…
Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä
Vihamieliset viestit ja ihmisryhmiä halventavat sisällöt leviävät netissä vauhdilla. Aikuiset, joiden tulisi toimia vastuullisina ja toisia kunnioittavina roolimalleina, näyttävät itse usein huonoa esimerkkiä.