Näin tuet lasta tai nuorta kriisitilanteessa 

Äiti puhumassa pojalle.

Lapset, nuoret ja kriisin kohtaaminen 

Kriisit voivat vaikuttaa lapsiin ja nuoriin voimakkaasti. Kriisi on äkillinen ja odottamaton tapahtuma, jossa lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. 

Konfliktit ja kriisit niin maailmalla kuin Suomessakin kuuluvat ja näkyvät lasten ja nuorten elämässä somen, uutisten ja välituntikeskustelujen kautta. Sodat, väkivalta, ilmasto- ja talouskriisit saattavat aiheuttaa lapsessa kysymyksiä, huolta ja pelkoa. 

Aikuisen on tärkeä seurata, kuinka lapsi reagoi kriisiin tai siitä kertovaan mediatulvaan, kuunnella lapsen kysymyksiä ja antaa niihin rehellisiä vastauksia ja lohduttaa. 

Rauhoita ensin itsesi

Aikuisten on tärkeää tiedostaa omat tunteensa, kun puhuu kriiseistä lasten kanssa. Jos olet aiheesta kovin huolestunut, pyri rauhoittamaan itsesi vaikkapa syvään hengittämällä ennen kuin keskustelet lapsen kanssa.  

Muista, että myös sinä voit saada tarvittaessa ulkopuolista tukea omien tunteiden käsittelyyn.  

Ole läsnä, tue lasta tai nuorta ja anna aikaasi

Läheisenä aikuisena tehtäväsi on tukea lasta. Aikuisen on tärkeää olla aidosti läsnä, lapsen saatavilla ja viettää aikaa lapsen kanssa. Tällä ylläpidetään lapsen turvallisuuden tunnetta tai voidaan palauttaa sitä, mikäli lapsi on järkyttynyt.  

Räätälöi keskustelu lapselle tai nuorelle sopivaksi

Aloita yksinkertaisista tiedoista, sillä liialliset yksityiskohdat saattavat häkellyttää lasta. Vanhemmat lapset tarvitsevat enemmän yksityiskohtia kuin nuoremmat.   

Vastaa lapsen kysymyksiin rehellisesti ikätaso huomioiden. Perusta sanomasi faktoihin ja vältä ylireagoimista. Älä maalaa uhkakuvia. Auta lasta hahmottamaan tosiasioiden ja mielipiteiden välinen ero. 

Vahvista lapsen turvallisuuden tunnetta ja rutiineja 

Lapset ja nuoret myötäelävät toisten lasten hätää. Monet ovat huolissaan siitä, ovatko he itse ja heidän läheisensä turvassa. Kerro, että olemme nyt turvassa ja että laajat väkivaltatilanteet ja onnettomuudet ovat Suomessa harvinaisia.  

Huolehdi siitä, että lapsen arkirutiinit eivät rikkoudu ja että lapsi syö, nukkuu ja liikkuu riittävästi. Rutiinit tuovat turvaa ja pitävät ajatukset poissa mieltä järkyttävistä asioista. 

Kuuntela lasta ja kannusta puhumaan tunteista

Puhu lapsen kanssa hänen tunteistaan ja ajatuksistaan, ja anna hänen esittää kysymyksiä. Älä vähättele tai tuomitse niitä. Pohtikaa yhdessä vastauksia. Avoin ja rehellinen keskustelu huolista ja peloista voi helpottaa oloa.  

Kerro lapselle, että kaikki tunteet ovat sallittuja ja että on normaalia reagoida voimakkaasti silloin, kun kokee oman tai muiden turvallisuuden uhatuksi.  

Auta lasta löytämään sanat, jos hän ei itse osaa tai pysty puhumaan asiasta. Älä kuitenkaan sanoita asioita lapsen puolesta.  

Huomioi, että lapsen tarve keskustelulle ja tunteiden ilmaisulle voi tulla viiveellä. Siksi on tärkeää antaa lapselle aikaa ja seurata lapsen vointia.  

Anna toivoa

Auta lasta tai nuorta näkemään tulevaisuus myönteisenä. Muistuta, että konfliktit ja kriisit eivät ole lasten ratkaistavissa, vaan aikuiset ympäri maailmaa tekevät kovasti töitä niiden ratkaisemiseksi.   

Kerro lapselle, että vaikka ympärillä – lähellä tai kaukana – tapahtuisi jotakin pahaa, hänen ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että hän voi leikkiä, tavata kavereita ja tehdä asioita, jotka tekevät hänet iloiseksi. 

Suojele lasta ja itseäsi liialliselta tietotulvalta

Tieto maailman ja kotimaan tapahtumista leviää aina vain nopeammin niin uutisissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Eritysesti somessa lapsi tai nuori voi kohdata sisältöä, jota hänen on haitallista nähdä. Joskus tieto, kuvat ja videot voivat alkuun kiinnostaa, mutta liiallinen tietotulva muuttuukin ahdistavaksi. 

Uutisista ja somessa nähdystä täytyy saada puhua läheisen aikuisen kanssa avoimesti ja rehellisesti. Voitte yhdessä pohtia, miten liiallista tietotulvaa voisi vähentää lapsen ikätasoon sopien. 

Somessa liikkuu myös virheellistä tietoa. Käsittele mahdollisia virheellisiä huolenaiheita, joita lapsi saattaa kuulla kavereilta, netistä tai huhuista.  

Miettikää yhdessä keinoja auttaa

Lapselle on tärkeää kertoa, että jotakin on tehtävissä ja voimme yhdessä auttaa kukin omalla tavallamme. Miettikää yhdessä, miten voisitte konkreettisesti auttaa ja vaikuttaa.  

Lapsi voi yhdessä läheisen aikuisen kanssa esimerkiksi auttaa eri järjestöjen kautta, lahjoittaa pienen summan tai kirjoittaa päättäjille tai mediaan.  

Auttaminen ja vaikuttaminen voivat vähentää avuttomuuden ja toivottomuuden tunteita. 

Lisäapu ja eteenpäin ohjaus

Lapsen vointia ja mielialaa on hyvä seurata olemalla läsnä lapsen arjessa. Jos lapsi reagoi rajusti ja tilanne pitkittyy, hae lisäapua esimerkiksi koulun tai terveydenhuollon kautta.  

Pelastakaa Lasten tukichat  

Pelastakaa Lapset tarjoaa lapsille ja nuorille suomeksi verkossa tukipalveluita, joissa he voivat keskustella mieltään painavista asioista luotettavien ja koulutettujen aikuisten kanssa. Löydät lisätietoa ja palvelun ajankohtaiset aukioloajat osoitteesta netari.fi

Muun kieliset ohjeet