Hae adoptiovanhemmaksi
Adoptioneuvontaa tarjoaa hyvinvointialueet tai Pelastakaa Lasten aluepalvelut. Tarkista oman hyvinvointialueesi sosiaalipalveluista adoptioneuvonnan palveluntarjoaja.
Mikäli adoptioneuvontaa tarjoaa alueellasi Pelastakaa Lapset, löydät alla olevista ohjeista tietoa, jonka avulla pääset aloittamaan adoptioneuvonnan prosessin.
Näin aloitat prosessin
1) Tutustu adoptioneuvontaan nettisivuillamme sekä katsomalla adoptioneuvonnan sisällöistä kertova videoluento (kesto n. 20 minuuttia). Käytyäsi materiaalit läpi saat käsityksen siitä, mitä adoptiovanhemmuus ja siihen liittyvä adoptioneuvonta tulevat pitämään sisällään.
2) Täytä sähköisesti adoptiohakijoiden taustaselvitys, jossa kysymme tarkempia tietojasi. Palauta se postitse tulostettuna ja allekirjoitettuna oman alueesi aluetoimistoon – yhteystiedot löydät täältä. Huomioithan, että molempien adoptiota hakevien tulee allekirjoittaa taustaselvitys.
Lomakkeen avulla kartoitamme perhetilanteesi ja muut adoptiovanhemmuuteen vaikuttavat tekijät, joten täytäthän lomakkeen huolellisesti ajan kanssa. Saatuamme taustaselvityksen täytettynä postin kautta, työntekijämme on sinuun yhteydessä.
3) Täytä myös suostumuslomake sosiaalitoimen lausuntoa varten. Muistathan palauttaa sen hakemuksen yhteydessä.
4) Tilaa liitteeksi molemmista hakijoista virkatodistus omasta seurakunnasta tai rekisteriote Digi- ja väestötietovirastosta (puh. 0295 536 230, sähköposti vtj-todistus@dvv.fi). Virkatodistuksessa tai rekisteriotteessa tulee näkyä puolison tiedot, mahdolliset aikaisemmat avioliitot ja lapset. Mikäli lapsia ei ole, siitäkin tulee olla merkintä. Lisäksi on mainittava uskonnollinen yhteisö, jos hakija kuuluu sellaiseen.
5) Tutustu adoptioneuvonnan tietosuojaselosteeseen.
6) Jokainen adoptiovanhempi käy läpi lakisääteisen adoptioneuvonnan. Adoptioneuvonnan alussa arvioidaan hakijoiden edellytyksiä (mm. ikä, sosioekonominen tilanne ja terveys) adoptiovanhemmuuteen ja sen aikana käsitellään hakijoiden valmiuksia adoptiolapsen vanhemmuuteen.
Adoptioneuvonnan päätteeksi sosiaalityöntekijä kirjoittaa hakijoita ja heidän elämäntilannettaan, taustaa sekä adoptiomotiiveja ja kasvatusvalmiuksia kuvaavan asiakirjan, kotiselvityksen. Tämän jälkeen perhe voi hakea adoptiolupaa adoptiolautakunnalta.
Tervetuloa adoptioneuvonnan asiakkaaksi!