Ansök om att bli adoptivförälder

Tummahiuksinen poikalapsi hymyilee kameralle

Adoptionsrådgivning ges av Välfärdsområdena eller Rädda Barnens områdestjänster. Kolla med den socialtjänstleverantör som erbjuder adoptionsrådgivning i ditt välfärdsområde.

Om det finns adoptionsrådgivning i ditt område, Rädda Barnen, hittar du information nedan som hjälper dig att komma igång med adoptionsrådgivningsprocessen.

Så här inleder du processen

1) Bekanta dig med adoptionsrådgivningen på vår hemsida och titta på videoföreläsningen (på finska) lakom innehållet i adoptionsrådgivningen (varar ca 20 minuter, på finska). Efter att du läst materialet har du fått en uppfattning om vad adoptivföräldraskap och den därtill relaterade adoptionsrådgivningen kommer att innefatta.

2) Fyll i elektroniskt bakgrundsutredningen om adoptionssökande. I den frågar vi efter dina närmare uppgifter. Skicka den per post som utskrift och med underskrift till regionbyrån i din region. Kontaktuppgifterna hittar du här. Observera att båda personer som ansöker om adoption måste skriva under bakgrundsutredningen.

Med hjälp av blanketten kartlägger vi din familjesituation och andra faktorer som påverkar adoptionen. Fyll alltså i blanketten noggrant. Efter att vi fått den ifyllda bakgrundsutredningen per post kontaktar vår personal dig.

3) Fyll också i samtyckesblanketten för socialväsendets utlåtande. Kom ihåg att returnera den i samband med ansökan.

4) Beställ som bilaga båda sökandes personbevis från den egna församlingen eller registerutdrag från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (tfn 0295 536 230, e-post vtj-todistus@dvv.fi). Personbeviset eller registerutdraget ska ange partnerns uppgifter, eventuella tidigare äktenskap och barn. Om det inte finns barn ska även detta anges. Dessutom ska det finnas en anteckning om religiöst samfund om den sökande tillhör ett sådant.

5) Bekanta dig med adoptionsrådgivningens dataskyddsbeskrivning.

6) Varje adoptivförälder genomgår lagstadgad adoptionsrådgivning. I början av adoptionsrådgivningen bedöms sökandenas förutsättningar (bland annat ålder, socioekonomiska situation och hälsa) för adoptivföräldraskap, och under rådgivningen behandlas sökandenas färdigheter att vara föräldrar till ett adopterat barn.

Adoptionsrådgivningen avslutas med att socialarbetaren skriver en handling, en hemutredning, som beskriver sökandena och deras livssituation, bakgrund, motivationer för adoption och färdigheter att uppfostra ett barn. Efter detta kan familjen ansöka om adoptionstillstånd från adoptionsnämnden.

Välkommen som kund hos adoptionsrådgivningen!