Jag vill adoptera ett barn
Adoptivföräldraskap är speciellt
Adoptivföräldrarna förutsätts ha förmåga att bygga ett livslångt, vårdande och varmt förhållande till barnet. Ett adoptivbarn behöver välutbildade föräldrar som med hänsyn till ålder, hälsa, livssituation och resurser har möjlighet att ge barnet en trygg och god barndom och ungdom och skapa en livslång relation.
Enligt adoptionslagen är förutsättningarna för adoption samma för både adoption inom Finland och internationell adoption. Enligt den finska adoptionslagen (Adl 22/2012) ska adoptionssökande vara:
- Ett gift par som är fast bosatt i Finland eller ensamstående sökande. Enligt adoptionslagen ska barnet i första hand placeras hos familjer med två föräldrar.
- Personer över 25 år, under 50 år. Åldersskillnaden mellan den adopterade och den adoptionssökande får vara högst 45 år om den adopterade är minderårig. Det finns undantag för åldersgränser vid familjeinterna adoptioner.
Internationella adoptioner regleras dessutom av lagstiftningen i barnets födelseland och av krav som ställs av adoptionsmyndigheterna.
Adoptionsrådgivning
Adoptionsprocessen börjar med en lagstadgad adoptionsrådgivning. I adoptionsrådgivningen bedöms sökandenas förutsättningar och färdigheter för adoptivföräldraskap i samarbete med socialarbetaren.
Teman som diskuteras är sökandenas motiv, personhistoria, nuvarande livssituation, parförhållande, nätverk av mänskliga relationer, förluster, frågor gällande uppfostran, adoptivbarnets särskilda egenskaper, öppenhet vad gäller barnets bakgrund och andra nödvändiga frågor. Under adoptionsrådgivningen arbetar man med sökandenas föreställningar om barnet och föräldraskapet och med beredskapen för eventuell öppen adoption, dvs. kontakt med barnets biologiska familj. Med sökandena behandlas också barnets rätt till uppgifter om barnet själv och dessa uppgifters betydelse för hur barnets identitet formas.
I slutet av adoptionsrådgivningen skriver socialarbetaren en utredning om att ha gett adoptionsrådgivning (s.k. hemutredning), som innehåller information om sökandena och deras livssituation, bakgrund samt adoptionsmotiv och uppfostransförmåga. Utifrån handlingarna kan nämnden bevilja tillstånd till adoption inom Finland eller internationell adoption. Inhemsk och internationell adoptionsrådgivning varar i genomsnitt i 1–2 år.
Ansök om att bli adoptivförälder
Ett adoptivbarn behöver välutbildade föräldrar som med hänsyn till sin livssituation och sina resurser har goda möjligheter att ge barnet ett tryggt och bra liv. Läs mer om hur du kommer igång med adoptionsrådgivningsprocessen.
Adoptionstillstånd
Efter rådgivning och efter att handlingarna färdigställts söker personer som vill adoptera ett barn tillstånd till adoption inom Finland eller internationell adoption. Ansökan om tillstånd behandlas i adoptionsnämndens tillståndssektion (i Valvira). Adoptionstillståndet gäller i två år och kan vid behov förlängas i två år åt gången.
Vad gäller adoption inom Finland ansöks tillståndet med handledning av aktören som erbjudit adoptionsrådgivning. Att ansöka om adoptionstillstånd till internationell adoption förutsätter att de adoptionssökande är kunder hos den som tillhandahåller adoptionstjänsten, av vilka det finns två i Finland: Interpedia rf och Rädda Barnen rf:s internationella adoptionstjänst.
Internationell adoptionstjänst
Rädda Barnens internationella adoptionstjänst är ett kontor i Helsingfors, separat från regionbyråerna. De som tillhandahåller adoptionstjänsten ansvarar för stegen som följer beviljandet av ett adoptionstillstånd i internationella adoptioner och för samarbetet med mottagarländerna.
Barnpresentation
Adoptivföräldrarna får barnets kända bakgrundsuppgifter samt information om barnets hälsa och orsakerna som lett till adoption. Informationen hjälper adoptivföräldrarna att förstå de biologiska föräldrarnas beslut, förmedla information till barnet om dennes bakgrund och svara öppet på barnets frågor om denna bakgrund.
Barnet har rätt till information om sig själv och det är i första hand adoptivföräldrarna som ansvarar för att barnet får denna information. Det är viktigt att barnet redan som ung är medvetet om sin egen bakgrund. Barnet har också rätt att hålla kontakt med sina biologiska föräldrar.
Barnadoption
I adoption inom Finland placeras barnet i familjen som beviljats tillstånd via Rädda Barnens adoptionsbyrå eller kommunens socialväsende. Vid internationella adoptioner kommer barnet via internationell adoptionstjänst.
Efter att barnet kommit till familjen fortsätter adoptionsrådgivningen som avgiftsfritt stöd för familjen. Syftet är att stödja och hjälpa adoptivbarnet och -föräldrarna i den ändrade livssituationen och under olika skeden av barnets uppväxt och utveckling. Familjen erbjuds också bedömning av behovet av lagstadgat stöd och ges eller hänvisas till behövligt stöd även inom andra social- och hälsovårdstjänster.
Adoptionsrådgivning
Alla våra regionala kontor erbjuder inhemsk och internationell adoptionsrådgivning. Våra medarbetare ger gärna mer information och hjälper dig – tveka inte att kontakta oss.
Du kanske också är intresserad av
Stöd efter adoption
Alla parter i adoptionen har rätt till stöd (adoptionslagen 25 §). Stödet efter adoption kan fås av adoptivföräldrar, adoptivföräldrar eller föräldrar när de vill diskutera adoption.
Familjeinterna adoptioner
Med adoptionsrådgivning inom familjen avses en situation där en partner adopterar sin partners barn. Förfarandet är motsvarande när en person i ett registrerat partnerskap adopterar sin partners barn.