Vanliga frågor om internationella adoptioner

Om du inte hittade den information du letade efter i avsnittet med frågor och svar nedan är du välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

Enligt den finska adoptionslagen ska adoptionssökande få adoptionsrådgivning från socialtjänsten i det egna välfärdsområdet, eller så kan välfärdsområdet köpa adoptionsrådgivning från Rädda Barnens regionkontor. Håll kontakten med ditt eget välbefinnandeområde.

I slutet av adoptionsrådgivningen ska den sökande välja adoptionstjänsteleverantör. I Finland finns Rädda Barnens internationella adoptionstjänst och Interpedia som leverantörer av adoptionstjänster.

I Finland är det makar eller ensamsökande som har fått adoptionsrådgivning och adoptionstillstånd, adoptionssökande som uppfyller kriterierna i adoptionslandet och adoptionssökande som är godkända och valda i det land där barnet överlämnas.

I den finska adoptionslagen fastställs en minimiålder på 25 år och en övre ålder på 50 år. Adoptionsprocessen avbryts om den adoptionssökande fyller 50 år innan barnet har utsetts till adoptionssökande. Åldersskillnaden mellan barn och förälder får vara högst 45 år.

Adoptionssökande ska med hänsyn till ålder, hälsa, livssituation och resurser ha goda resurser att uppfostra, vårda och stötta barn som kan behöva särskilt stöd under sin uppväxt och även långt in i den tidiga vuxen åldern.

Internationell adoption kan endast genomföras om adoptionen bedöms vara i barnets bästa intresse. Internationell adoption kräver ett fungerande barnskyddssystem. Endast en del av de hemlösa barnen omfattas av ett sådant barnskyddssystem som gör att internationell adoption kan komma i fråga. Majoriteten av barnen på barnhem lever med båda eller en av föräldrarna. Endast en liten andel av barnhemsbarnen är ensamstående eller ledig för adoption.

FN:s konvention om barnets rättigheter, Haags internationella konvention samt den finska adoptionslagen kräver att man i första hand söker en inhemsk familj till barnet. Internationell adoption är den sista lösningen för barn. I undantagsfall ökar missbruket mot barn och därför bör adoptioner inte genomföras vid katastrofer.

Tjänsteleverantörerna tillhandahåller kundservice för val av lämpligt målland. För denna bedömning behöver tjänsteleverantören mycket information från de sökande om deras ålder, familjeförhållanden, livssituation, hälsotillstånd, barnönskemål samt eventuella begränsningar i innehållet i adoptionsansökan. Tjänsteleverantörer får endast skicka in adoptionsansökningar till sina adoptionssamarbetskontakter som uppfyller de kriterier som ställs för adoptionssökande i det aktuella mållandet.

Vi publicerar information för våra kunder om kriterierna i våra målländer och anordnar informationsmöten i målländerna där vi berättar mer om hur en adoptionsansökan ska lämnas in i målländerna och vad man ska tänka på. Valet av lämpligt målland kräver noggrannhet och tillräcklig, uppdaterad kunskap om vad som kan påverka godkännandet av en adoptionsansökan i mållandet. Vänd er till adoptionstjänsteleverantören för denna utvärdering!

Alla barn utsätts för olika hälso- och utvecklingsrisker. Barnets tidiga stadier som fetala tillstånd, förlossning och tiden efter förlossningen, behandling och näring påverkar barnets tillväxt och utveckling.

Olika fördröjningar i tillväxt och utveckling är vanliga hos adoptionsbarn på grund av de tidiga stadierna i livet och institutionsvården. Många adoptionsbarn har dessutom någon form av diagnos när de kommer till Finland, vilket kan innebära att barnet behöver rehabilitering eller terapi under sin tillväxt. Det är viktigt att adoptionssökande är medvetna om de hälsorisker och diagnoser som kan uppstå hos adopterade barn.

Behöver du mer information? Delta i föreläsningen om adoptionsbarnets hälsa.

Internationell adoption kräver samarbete och processer från många myndigheter i både avsändar- och mottagarlandet. Även i Finland kan tiden för ansökan om adoptionstillstånd variera beroende på hur många ytterligare utredningsförfrågningar Finlands adoptionsnämnd ställer i samband med beslutet

Familjer ägnar olika mycket tid åt att sammanställa dokument och det tar tid att legalisera och översätta dokument. I det mottagande landet granskas innehållet i en adoptionsansökan och de sökande får ett förhandsgodkännande, varefter ansökan placeras i kön för andra ansökningar från olika länder. Antalet ansökningar i målländerna är fler än antalet barn som befrias från adoption. Innehållet i en adoptionsansökan påverkar vilka barn ansökan gäller för i mållandet. Tjänsteleverantören kan bara ge vägledande uppskattningar av hur lång tid adoptionsprocessen kommer att ta – det är omöjligt att förutsäga hur lång tid den slutgiltiga processen kommer att ta. Väntetiderna varierar och är individuella beroende på bland annat adoptionssökandes barnönskemål. Under de olika åren kan adoptionssituationen i målländerna variera, vilket medför förändringar i väntetiderna.

Ja, om du i övrigt uppfyller förutsättningarna för adoptivföräldrar och har tillräckliga resurser för att ta emot barn med särskilda behov. Det är bra att fundera på egna resurser tillsammans med en expert inom adoptionsrådgivning och med en adoptionskurator.

Ta reda på och diskutera andra ensamstående föräldrars erfarenheter som adoptivföräldrar.

De länder som lämnar ut barn har sina egna krav och restriktioner för adoptionssökande, som generellt är strängare för ensamsökande. Adoptionstjänsteleverantörer kan endast skicka in ansökningar utomlands som uppfyller de kriterier som fastställts av målländerna. Möjligheterna för ensamsökande att skicka in ansökningar till målländerna varierar vid olika tidpunkter och inte alla målländer tar emot ansökningar från ensamsökande.

Enligt den finska adoptionslagen ska personer bosatta i Finland i första hand genomföra adoptionen via en finsk tjänsteleverantör. Tjänsteleverantörerna har tillstånd att endast bistå vid adoptioner med vissa utländska kontakter.

Självständig adoption utan adoptionstjänsteleverantör är möjlig i begränsade fall om det rör sig om släktingadoption eller i situationer där det adopterade barnet och föräldern redan har ett förhållande som är jämförbart med förhållandet mellan barnet och föräldern. Även i dessa situationer kräver Finlands adoptionsnämnd att en tjänsteleverantör anlitas, om tjänsteleverantörens giltiga tillstånd i det aktuella landet tillåter assistans vid adoption. Mer information om självständiga adoptioner kan fås av Finlands adoptionsnämnd.

Vid adoption gäller begreppet adoptionssökandes faktiska bostadsort. Adoptionen ska genomföras i enlighet med lagar och förfaranden i det land där adoptionssökanden har sin faktiska hemvist.

Adoptionssökande bekostar sin egen adoptionsprocess samt dessutom kostnaderna för att upprätthålla adoptionstjänsteleverantörens verksamhet. Adoptionslagen fastställer godtagbara kostnader för adoption Avgifterna som tas ut av adoptionssökande är serviceavgifter för adoptionstjänsteleverantören samt adoptionskostnader.

Tjänsteavgifterna täcker kostnaderna för att upprätthålla tjänsteleverantörens verksamhet och tillhandahålla tjänsterna.

Adoptionskostnader är kostnader som uppstår i samband med en enskild adoptionsprocess och som är specifika för den som söker adoption samt för landet och kontakten (t.ex. kostnader för anskaffning, legalisering och översättning av dokument, postkostnader, myndighetsavgifter, vårdavgift för barnhem, tolkguide osv.). Kostnaderna för adoption varierar beroende på innehållet i ansökan, hur lång tid adoptionsprocessen tar och vilka krav som gäller för varje enskild kontakt. Tjänsteleverantören redovisar adoptionskostnaderna endast som uppskattningar.

Det är möjligt att serviceavgiften och adoptionskostnaderna ändras under adoptionsprocessen. Adoptionssökande kan ansöka om adoptionsstöd från FPA (5 000-9 000 €).

Du får hjälp av

Päivi Pietarila

Kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö | Bulgaria

Merita Lepojärvi

Adoptiovastaava | Filippiinit, Thaimaa, Tšekki, Bulgaria

Heli Ihatsu

Jälkipalveluvastaava

Anne-Maaret Mujunen

Hallinnollinen koordinaattori