Vuonna 2024 saavutettiin viisi merkittävää edistysaskelta lapsille, kuten lapsiavioliittojen kieltäminen Sierra Leonessa, kuritusväkivallan kielto Laosissa ja lasten osallistuminen G20-kokoukseen.
1. Sierra Leone kieltää lapsiavioliitot Pelastakaa Lasten ja tyttöjen yhteisen kampanjan seurauksena
Tänä vuonna Sierra Leonessa hyväksyttiin lakiehdotus, jolla kielletään lapsiavioliitot sekä kriminalisoidaan alle 18-vuotiaan naimisiinmeno tai liiton solmiminen alaikäisen lapsen kanssa. Laissa säädetään myös rangaistusten määräämisestä rikoksentekijöille.
Sierra Leonessa lapsiavioliittojen, varhaisten raskauksien ja äitiyskuolleisuuden yleisyys on yksi maailman korkeimmista. Noin kolmannes tytöistä menee naimisiin ennen 18 vuoden ikää ja kolmannes synnyttää ennen 19 vuoden ikää. Nuorena naimisiin meneviltä tytöiltä riistetään paitsi lapsuus, myös heidän tulevaisuutensa.
Pelastakaa Lapset teki yhteistyötä presidentin puolison Fatima Maada Bion, tasa-arvo- ja lapsiasioista vastaavan ministeriön ja muiden järjestöjen kanssa lopettaakseen lapsiavioliitot Sierra Leonessa ja luodakseen muille maille esimerkin, jota ne voivat seurata.
2. Lapset osallistuvat G20-maiden kokoukseen ensimmäistä kertaa sen 25-vuotisen historian aikana
Kolme brasilialaista nuorta teki historiaa edustaessaan G20-maiden huippukokouksessa Brasiliassa yli 50 000 lasta 60 eri maasta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lapset ovat olleet mukana tapahtuman 25-vuotisen historian aikana.
Kokouksessa 16- ja 17-vuotiaat nuoret toimittivat maailman johtajille kirjeen, joka sisälsi lasten viestejä eri puolilta maailmaa. Kirjeessä oli heidän suosituksiaan siitä, miten lasten osallisuutta voidaan lisätä ilmastoon liittyvässä päätöksenteossa, nälän ja köyhyyden poistamisessa sekä taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvissä prosesseissa.
3. Norsunluurannikolla terveydenhuollon työntekijät pyöräilevät malarian torjumiseksi
Norsunluurannikko on yksi maailman maista, joissa on eniten malariatapauksia. Yli 8000 polkupyörillä varustettua terveydenhuollon työntekijää on syrjäisillä seuduilla pyrkinyt vähentämään alle 5-vuotiaiden lasten malariakuolleisuutta diagnosoimalla ja hoitamalla tautia varhaisessa vaiheessa.
Pyöräilemällä kyliin hoitamaan lapsia ja kouluttamaan perheitä sairauden torjunnasta, on malariatapausten määrää onnistuttu vähentämään tietyillä alueilla jopa 70 prosentilla.
Pelastakaa Lapset on työskennellyt Norsunluurannikolla vuodesta 1991. Malariahanketta toteutetaan Norsunluurannikon noin 53 terveydenhoitopiirissä ja yli 1 270 alueella yhteistyössä kuuden muun järjestön kanssa.
4. Laos kieltää kuritusväkivallan ensimmäisenä Kaakkois-Aasian maana
Tänä vuonna Laosista tuli maailman 66. maa, joka on kieltänyt lapsiin kohdistuvan ruumiillisen kurituksen. Tämä on tärkeä virstanpylväs lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta.
Kuritusväkivaltaa on esimerkiksi läimäyttäminen, ravistelu tai tukistaminen. Myös henkinen väkivalta, kuten lapsen vähättely tai nöyryyttäminen on kuritusväkivaltaa.
Kuritusväkivallan lopettamiseksi on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Tavoite ruumiillisen kurituksen kaikkien muotojen poistamiseksi saavutetaan Pelastakaa Lasten analyysin mukaan vasta 60 vuoden kuluttua, mikäli lisätoimiin ei ryhdytä.
5. Nuori vanuatulainen aktivisti vaati kansainvälisessä tuomioistuimessa tulevien sukupolvien suojelua ilmastonmuutokselta
Vanuatulta kotoisin oleva nuori ilmastoaktivisti Vepaia osallistui tänä vuonna Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) kuulemiseen tavoitteenaan varmistaa, että lapsen oikeudet sisällytetään ilmasto-oikeuskeskusteluun. Vepaia vaati tuomioistuimelta lausuntoa, jossa tunnustetaan valtioiden velvoitteet ilmastokriisin torjumiseksi ja tulevien sukupolvien suojelemiseksi.
Vepaia sai tukea Pelastakaa Lasten Vanuatun ”Next Generation Youth Ambassador” -ohjelmasta. Nuoret saavat ohjelman kautta koulutusta siitä, miten osallistua ilmastonmuutosta koskeviin kansallisiin, alueellisiin ja maailmanlaajuisiin keskusteluihin lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Kansainvälisen tuomioistuimen odotetaan antavan asiaa koskeva neuvoa-antava lausunto ensi vuonna.