Täysimittaisen sodan puhkeamisen jälkeen Ukrainassa on syntynyt puoli miljoonaa lasta. Näiden lasten koko elämää on varjostanut väkivalta, pommitukset ja pelko.
Lapsen oikeuksien päivän alla julkaistu Pelastakaa Lasten laskelma osoittaa, että Ukrainassa on syntynyt puoli miljoonaa lasta vuoden 2022 helmikuun jälkeen. Lapsilta on evätty oikeus turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. Taistelualueilla lapset ovat jatkuvassa vaarassa saada surmansa tai vammautua.
Sekä vanhempiin, että lapsiin kohdistuu merkittävää henkistä rasitusta. Pelko omasta ja läheisten turvallisuudesta uhkaa heidän henkistä hyvinvointiaan. Tällä voi olla vakavia seurauksia lasten kehitykseen sekä terveyteen myös pitkällä tähtäimellä.
Sodan keskelle syntyvät lapset eivät välttämättä saa tarvittavaa ja riittävää terveydenhoitoa. Viimeisten 1000 päivän aikana on raportoitu yli 2000 terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä. Heinäkuussa maan suurimpaan lastensairaalaan kohdistuneessa iskussa kuoli tai haavoittui yli 140 ihmistä, mukaan lukien lapsia.
Terveydenhuollon kyky tarjota asianmukaista hoitoa äideille ja pienille lapsille on heikentynyt myös energiahuoltoon kohdistuneiden iskujen myötä. Uhka korostuu talven myötä. Synnyttäneet äidit ja heidän lapsensa joutuvat selviytymään ilman lämmitystä tai sähköä, samalla kun ulkolämpötilat voivat pudota jopa 20 pakkasasteeseen.
Konflikteja seuraavan ACLED-tutkimuslaitoksen tiedot osoittavat, että 24.2.2022 jälkeen Ukrainassa siviileihin on kohdistettu yli 1000 hyökkäystä. Monet kylät ja kaupungit ovat raunioituneet. Pelkästään lokakuussa Kiovaan iskettiin 20 kertaa. Humanitaarinen tilanne Ukrainassa on viime aikoina heikentynyt kiihtyneiden hyökkäysten myötä.
– Synnytykseni oli haastava. Laskettuna aikana 24.3. [2022] ilmahälytys kesti koko päivän. Olin niin huolissani, etten mennyt sairaalaan vaan jäin kotiin. Pysyin sisällä koko päivän. Seuraavana päivänä varhain aamulla vaara oli ohi, jolloin hakeuduin sairaalaan, kertoo kolmannen tyttärensä synnyttänyt Yuliia*.
– Lähellä kotiani yhteen paikkaan osui yli kymmenen ohjusta. Kotitalomme ei ole hyvässä kunnossa. Yksi ohjuksista osui vain 10–15 metrin päähän kotitalomme sisäänkäynnistä. Seinä suojeli meitä sirpaleilta, toteaa Yuliia*.
– Tuhat päivää kestäneen sodan aikana lapsia on tapettu ja vammautettu. Heiltä on evätty heidän koko lapsuutensa. He ovat menettäneet rakkaimpiaan ja ystäviään. He joutuvat pakenemaan kodeistaan yön pimeydessä ja ovat viettäneet lukemattomia tunteja suojautuneena käytävillä, kellareissa ja metroasemilla. Tätä on mahdotonta hyväksyä. Muun maailman on tehtävä enemmän, ja tälle jatkuvalle väkivallalle on saatava loppu, sanoo Pelastakaa Lasten Ukrainan maajohtaja Sonia Khush.
– Huomenna vietetään lapsen oikeuksien päivää. Silloin on tarkoitus juhlistaa lapsia ja heidän oikeuksiaan turvallisuuteen, ravintoon, terveydenhoitoon ja koulutukseen. Tästä huolimatta lapsen oikeuksia loukataan jatkuvasti Ukrainassa ja muualla maailmassa.
– Ukrainassa lapset tarvitsevat kansainvälisen yhteisön tukea enemmän kuin koskaan. Muun maailman on lisättävä toimiaan ja humanitaariselle avulle on turvattava riittävä rahoitus. On sitouduttava tukemaan tämän sukupolven toipumista pitkällä tähtäimellä. Konfliktin osapuolten pitää lopettaa hirvittävät siviileihin kohdistuvat hyökkäykset sekä lapsiin kohdistuvat vakavat loukkaukset, toteaa Khush.
Pelastakaa Lapset Ukrainassa
Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa lasten ja perheiden tukena vuodesta 2014 alkaen. Järjestön avustustoimia laajennettiin merkittävästi lahjoittajien tuella helmikuun 2022 jälkeen. Yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa Pelastakaa Lasten avustustoiminta on tavoittanut yli 3,44 miljoonaa ihmistä, joista noin 1,4 miljoonaa on lapsia. Suomen ulkoministeriön tuella järjestö on edistänyt lasten oppimista ja hyvinvointia alueella.
* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.