Sudanilainen Limon tiesi haluavansa kätilöksi jo heti ensimmäisestä synnytyksestä alkaen. Nyt hän tekee kaikkensa taatakseen äideille ja vauvoille turvallisen synnytyksen vaikeista olosuhteista huolimatta.
Aluksi Limon kerrytti kokemusta ja tietoa avustamalla synnytyksiä kotikylässään. Oman yhteisön naiset olivat siirtäneet sukupolvelta toiselle tietoa ja taitoja synnytyksistä. Limon halusi kuitenkin käydä vielä kätilökoulutuksen parantaakseen osaamistaan ja saadakseen virallisen luvan toimia kätilönä.
– Ensimmäinen synnytys, jossa olin mukana, kesti neljä tuntia. Äidillä oli kovia kipuja. Kun vauva lopulta syntyi terveenä, olin niin helpottunut ja onnellinen. Sen jälkeen tiesin, että haluan kätilöksi, Limon sanoo.
Tällä hetkellä hän työskentelee pakolaisleirillä Pelastakaa Lasten tukemassa terveyskeskuksessa. Konfliktin takia pakolaisleirillä on erityisen paljon perheitä. Terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut, ja lääkkeistä sekä välineistä on pulaa.
Keinolla millä hyvänsä töihin
Limon painottaa, että synnytysten pitäisi säilyä turvallisina rajallisista resursseista ja vaativista olosuhteista huolimatta. Erityisesti komplikaatioiden sattuessa äitien pitäisi saada nopeasti hoitoa sairaalassa.
– Haluan auttaa konfliktista kärsiviä naisia niin paljon kuin vain voin. He tarvitsevat terveyspalveluita aivan kuten muutkin naiset, jotta heidän ja vauvojen turvallisuus voidaan taata sekä riskit saadaan minimoitua, Limon sanoo.
Limon sanoo rakastavansa työtään. Hän tekee kaikkensa päästäkseen töihin kaikkina vuorokaudenaikoina ja huolimatta huonoista teistä sekä vaativista sääolosuhteista. Työmatka taittuu välillä kävellen, joskus mopon tai aasin kyydissä.
Näin autamme lapsia ja perheitä
Limon on kiitollinen kaikesta tuesta, jota Pelastakaa Lapset on tarjonnut, koska sen avulla hän on voinut tehdä työnsä entistä paremmin.
– Sen jälkeen kun aloitin työni terveyskeskuksessa, yksikään äiti tai vauva ei ole kuollut, vaikka synnytykset ovat olleet haastavia, Limon kertoo ylpeänä.
Pelastakaa Lapset on auttanut lapsia ja perheitä saamaan terveydenhoitoa ja ravitsemusta vaativissakin olosuhteissa. EU:n humanitaarisen avun ja lahjoittajiemme tuella olemme pystyneet toimittamaan terveyskeskuksiin lääkkeitä, tarvittavia laitteita, siivousvälineitä, synnytyspakkauksia ja tiedotusmateriaaleja. Lisäksi komplikaatioista kärsineitä synnyttäjiä on pystytty siirtämään sairaaloihin.
Osallistumalla hätäapukeräykseen olet mukana auttamassa äitejä ja vauvoja Sudanissa.