Tärkein digituki on kiinnostua ja olla läsnä – sitäkin kannattaa harjoitella, ja siinä haluamme perheitä tukea

Teknologisten yhteyksien maailmassa välillä vaikeinta on yhteys ihmisiin. Jäin miettimään tätä perheiden näkökulmasta luettuani artikkelin, jossa psykoterapeutti Katri Laine avasi välinpitämättömyyden vaikutuksia lapsiin (HS, 9.9.). Laineen mukaan vanhempien läsnäolo – sekä fyysisesti että henkisesti – on kriittisen välttämätöntä. Mikäli lapsi ei saa signaaleja siitä, että hän on tärkeä, voi seurauksena olla arvottomuuden tunne, joka heijastuu pitkälle aikuisuuteen.

”Olemme usein paikalla, mutta emme läsnä.”

Välinpitämättömyyden sijaan rohkenisin esittää ajatuksen tahattomasta välinpitämättömyydestä. Haluamme perheissä ja ihmissuhteissa toisillemme hyvää, mutta häviämme entistä helpommin arjen kiireen alle ja katoamme omiin kupliimme. Olemme usein paikalla, mutta emme läsnä. Varustettuja laitteilla, mutta emme täydellä keskittymisellä. Päivän kuulumisten kysely lipuu yhä helpommin suorittamisen alta: ”Hei, meidän on jo mentävä” tai ”Odotas, kun vastaan vielä tähän viestiin”.

Vanhempien huoli lapsistaan ei ole hävinnyt minnekään. Päinvastoin, digitalisoituvassa yhteiskunnassa se on kasvamaan päin. Gigantin toteuttamassa Tech Trouble -tutkimuksessa (YouGov, 2024*) 43 % vanhemmista katsoi, että lasten digitaalisen elämän valvominen on vaikeaa tai hyvin vaikeaa. Viime vuonna tämä luku oli 35 %. Vaikuttaa siltä, että koputtelemme toistemme digikuplien sisälle, mutta emme joko löydä yhteistä ovea, tai jäämme turhaan sen viereen empimään.

Vaikka vanhemmat ehkä tuntevat, että hallinnan tunne on lipsumassa, keinoja on, eikä toivoa kannata heittää. Pelastakaa Lapset on tehnyt jo vuosia ansiokasta työtä perheiden paremman digiarjen eteen. Yksi mainio esimerkki on 5.-luokkalaisille digiturvataitoja opettava Huippula-palvelu, joka tarjoaa myös vanhemmille mittavan työkalupakin hyvinvoivan digiarjen ylläpitoon, sekä nettikiusaamisen ehkäisyyn ja käsittelyyn. Yhteisen läsnäolon ja pelisääntöjen harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi tekemällä perheen oman sopimuksen digilaitteiden mukavalle, turvalliselle käytölle.

”Yksi suurimmista haasteista digitalisoituvassa yhteiskunnassa rakentuu nimenomaan sukupolvien välille, ja ilmenee näkyvimmin perheissä.”

Gigantissa lähdimme yhdeksi Huippulan pääyhteistyökumppaneista jo sen suunnitteluvaiheessa vuonna 2021, tavoitteenamme ehkäistä digitaalisten kuilujen syntymistä. Tech Trouble -tutkimuksemme perusteella olemme havainneet, että yksi suurimmista haasteista digitalisoituvassa yhteiskunnassa rakentuu nimenomaan sukupolvien välille, ja ilmenee näkyvimmin perheissä. Huippulan kautta pääsemme yhdessä vahvistamaan sekä lasten omia digitaitoja ja turvallisuuden hallintaa, että tukemaan vanhempia tärkeässä digiarjen kasvatustyössä, aina medialukutaidoista yhteisten läsnäolo- ja vuorovaikutuskykyjen harjoitteluun.

Olemme huomanneet sisäisten kyselyjemme myötä, että lasten ja nuorten hyvinvointi puhuttelee giganttilaisia vahvasti. Siksi lapset, nuoret ja lapsiperheet ovat Gigantti tekee hyvää -hyväntekeväisyystyön ytimessä myös tänä vuonna. Perinteisen joululahjoituksemme toteutimme 2023 henkilöstöäänestyksen perusteella, ja suosikiksi äänestettiin Pelastakaa Lasten Digifrendi-toiminta, joka tukee nuorten jaksamista tarjoamalla heille matalan kynnyksen keskustelutukea.

Tärkeään toimintaan sisältyy mielestämme myös rohkaiseva viesti vanhemmille. Ette ole yksin – digikuplan ovella lapsellenne ojentavat kättään myös muut turvalliset aikuiset.

Kirjoittaja:

Rita Pasanen
viestintäpäällikkö, Gigantti

Kirjoittaja on teknologian mahdollisuuksista innostunut viestintäpäällikkö, joka keskittyy säännöllisesti puhkomaan omaa digikuplaansa ja harjoittelemaan tietoista läsnäoloa.

*Gigantin Tech Trouble 2024 -tutkimuksen tulokset tullaan julkaisemaan lokakuun alussa, valtakunnallisen Digiturvaviikon yhteydessä. Vuodesta 2008 toteutettu tutkimus selvittää teknologiaan ja elektronisiin laitteisiin liittyviä asenteita, tietotaitoja sekä niiden käyttöä.

Aikuinen ja lapsi ottavat iloista yhteiskuvaa jalkapallokentällä.

Kiinnostaako yrityskumppanuus kanssamme?