Vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä Sudanissa koettiin enemmän väkivaltaa kuin kertaakaan sitten konfliktin alkamisen lähes kaksi vuotta sitten. Siviileihin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset jatkuvat.
Konflikteja seuraavan ACLED-tutkimuslaitoksen tiedot osoittavat, että viime vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana sattui yli 700 siviileihin kohdistunutta väkivaltaista välikohtausta. Kyseinen ajanjakso oli siviilien kannalta pahin sitten konfliktin puhkeamisen 15.4.2023.
Siviilejä joutui keskelle tulitaisteluja ja siviilikohteisiin iskettiin ilmapommituksilla, lennokeilla ja tykistöllä.
Kuluvan vuoden aikana ACLED:in tietokantaan on viety 208 siviileihin kohdistunutta väkivaltaista tapahtumaa. Tapausten joukossa on tammikuun lopussa tapahtunut hyökkäys Pohjois-Darfurissa sijaitsevaan El Fasherin sairaalaan. Välikohtauksessa kuoli noin 70 ihmistä, mukaan lukien lapsia.
Tammikuussa YK totesi, että lapsiin kohdistuvia vakavia rikkomuksia on tapahtunut ”järkyttävä määrä”. Lapsia tapettu ja heihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa. Ala-ikäisiä on myös siepattu ja värvätty aseellisiin joukkoihin. Sairaaloihin ja kouluihin on kohdistettu aseellisia hyökkäyksiä.
Sudanissa eniten maan sisäisiä pakolaisia
Tilanne on erityisen vakava Al-Jazirahin ja Pohjois-Darfurin osavaltioissa, joissa yli 1,4 miljoonaa ihmistä on sodan aikana joutunut siirtymään asuinsijoiltaan. Paenneista hieman yli puolet on lapsia.
Sota on ajanut lähes 12 miljoonaa ihmistä pakomatkalle. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan maan sisäisiä pakolaisia on Sudanissa enemmän kuin missään muualla maailmassa tällä hetkellä.
Sodan vuoksi maatalous on romahtanut ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet rajusti. Ainakin viidellä alueella on todettu nälänhätää. YK arvioi, että tämän vuoden aikana jopa 770 000 lasta tulee kärsimään vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, joka on aliravitsemuksen vakavin muoto.
”Olemme huolissamme siitä, että väkivaltaisuudet kiihtyvät, eikä loppua näy. Tänä vuonna lapset ja heidän perheensä, erityisesti Pohjois-Darfurissa ja Khartumissa, ovat joutuneet mielivaltaisten pommitusten kohteeksi, millä on ollut tuhoisia seurauksia”, toteaa Pelastakaa Lasten Sudanin maajohtaja Mohamed Abdiladif.
”Rankaisemattomuus siviileihin sekä siviili-infrastruktuuriin, kuten sairaaloihin, toreihin ja vesilaitoksiin kohdistuneista hyökkäyksistä eri puolilla Sudania heikentää kansainvälistä oikeutta.”
Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin kaikkia osapuolia kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta. Lapsia ja muita siviilejä on suojeltava.
Pelastakaa Lapset on toiminut Sudanissa vuodesta 1983. Suomalaisten lahjoittajien sekä Euroopan unionin tuella toteutetaan Sudanissa mittavia hankkeita, joilla varmistetaan muun muassa lasten ja perheiden terveyttä, ravitsemusta sekä toimeentuloa. Lisäksi vahvistetaan lasten suojelua sekä varmistetaan lasten koulunkäynnin ja oppimisen jatkuminen kriisistä huolimatta. Lähialueella, kuten Egyptissä ja Etelä-Sudanissa tuetaan konfliktia paenneita lapsia ja perheitä.