”Se on vahva tunne, kun voi auttaa” – Näin Jenni tukee lähialueensa lapsia

Paikallisyhdistystoiminta on yhdessä tekemistä. Kirkkonummelainen Jenni Romanoff on viihtynyt hyvin naisporukassa, joka tukee vähävaraisten lasten harrastustoimintaa paikkakunnalla. Vapaaehtoistyö yhdessä voimaannuttaa.  

”Vähävaraisten lasten hyvinvointi ja harrastusmahdollisuuksien turvaaminen ovat itselleni motiivi olla mukana Pelastakaa Lasten paikallisyhdistystoiminnassa”, sanoo Jenni Romanoff. Hän on ollut kuusi vuotta mukana Kirkkonummen Pelastakaa Lasten toiminnassa.  

”Tämä on vähän toisenlaista vapaaehtoistyötä kuin suoraan lasten kanssa toimimisen muodot, mutta yhtä merkityksellistä kuin muukin Pelastakaa Lasten vapaaehtoistyö.” 

Yhdistyksissä toimitaan enemmän porukassa ja autetaan perheitä taloudellisen tuen kautta. Tapahtumissa ja ryhmätoiminnassakin lapset ovat yleensä mukana oman perheensä kanssa.  

Kirkkonummen paikallisyhdistys on keskittynyt jakamaan harrastustukea, mikä tuo mukanaan hakemusten käsittelyä. 

”Tämä tarkoittaa ’paperitöitä’ vapaaehtoistyönä, mutta jakamalla vastuut, olemme pystyneet tasapainottamaan työn määrää”, Jenni sanoo.   

Järjestömme paikallisyhdistysten vapaaehtoiset ovat usein myös yhteiskunnallisen muutoksen tuntosarvia. Paikkakunnan lapsiperheiden hyvinvointi yhtä lailla kuin taloudellisten haasteiden lisääntyminen näkyvät erityisesti harrastustukihakemuksissa.   

”Kaikilla lapsilla ei ole turvattua taloudellista arkea. Siksi Pelastakaa Lapset järjestönä tukee paikallisten yhdistysten toimintaa niin, että meillä on tarvittavat taloudelliset resurssit auttaa perheitä omalla alueellamme”, kertoo Jenni.   

Ei rahaa mihinkään ylimääräiseen

Lasten harrastuksista voidaan joutua tinkimään, kun raha on perheellä tiukassa. Kyse ei ole vain siitä, ettei lapsi pääsisi enää ohjatun liikunnan pariin tai voisi musisoida opastettuna. Kyse on lasten ja nuorten mahdollisuudesta olla osa yhteisöä, viettää aikaa ystävien kanssa ja kokea onnistumisen kokemuksia oman suosikkitekemisen parissa. 

Joukkoon kuulumisen tunteen merkitys ei ole vähäpätöinen kenellekään meistä. Lapsille ja nuorille se on erityisen tärkeää ja pahimmillaan harrastuksesta luopuminen tekee kipeää identiteettiä myöten.  

”Harrastustukea jaetaan pari kertaa vuodessa. Olemme myös auttaneet yhdistyksen omista rahoista, jos perheen tilanne on arvaamattomasti muuttunut, ja tukea on tarvittu kesken kauden. Se on aina vahva tunne, joka syntyy, kun on voinut auttaa”, sanoo Jenni. 

Yhdessä oman alueen lasten asialla

Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset tukevat vähävaraisten lasten harrastusmahdollisuuksia ja toisen asteen opintoja. Paikallisyhdistykset jakavat myös ruokalahjakortteja yhdessä kumppaneidensa kanssa ja järjestävät lapsille ja perheille tapahtumia sekä ryhmätoimintaa.  

Jokainen yhdistys toimii itsenäisesti ja valitsee, mitkä tuen muodot ovat juuri oman alueen lapsiperheille tarpeen.   

Olemme ylpeitä siitä mitä teemme

Jenni Romanoff sanoo yhdistysporukan kertovan toiminnasta aktiivisesti, jotta tieto sen merkityksellisyydestä leviäisi alueella ja toiminnasta motivoituneet osaisivat hakeutua mukaan. On lasten etu, että aikuisia kiinnostaa olla heidän puolellaan.   

”Tämä homma ei vie kaikkea vapaa-aikaa. Hyvin organisoitu toiminta on tehokasta. Meillä Kirkkonummen paikallisyhdistyksen porukassa on halua tavata toisiamme myös ulkoilun ja saunomisen merkeissä. Rento yhdessäolo vahvistaa keskinäistä luottamusta meihin tiiminä.”  

Suomessa toimii 70 Pelastakaa Lasten paikallista yhdistystä, kukin oman alueensa lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi.  

Tule mukaan auttajien yhteisöön ja edistämään oman lähialueesi lasten hyvinvointia. Koska lasten tulevaisuus alkaa nyt.