- Ainakin 942 lasta on kuollut tai loukkaantunut
- 356 lasta on kuollut, joista 59, eli 16 %, oli alle 5-vuotiaita
- 586 loukkaantuneesta lapsesta 75, eli 13 %, oli alle 5-vuotiaita
KIOVA, 22.8.2022 – Ainakin 16 % lapsista, jotka ovat vahvistetusti kuolleet Ukrainassa puoli vuotta sitten eskaloituneessa sodassa, on ollut alle 5-vuotiaita, kertoo Pelastakaa Lapset.
Ukrainassa on aikavälillä 24.2.–10.8. kuollut tai loukkaantunut ainakin 942 lasta, eli keskimäärin viisi lasta joka päivä. YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) tietojen mukaan 356 lasta on menehtynyt ja 586 haavoittunut.
YK:n mukaan uhrien määrät ovat todennäköisesti paljon vahvistettuja suuremmat eikä kaikkien lapsiuhrien tarkkaa ikää tiedetä. Suurin osa vahvistetuista lapsiuhreista on kuollut tai haavoittunut tiheästi asutettuihin kaupunkialueisiin suunnattujen pommitusten vuoksi.
Harkovan kaupunki oli ennen sotaa eloisa, mutta sodan ensimmäisen kuukauden aikana jatkuva tykistötuli ja pommitukset vahingoittivat viranomaisten mukaan yli kuuttasataa rakennusta, kuten päiväkoteja, kouluja ja terveyskeskuksia.
Lapset kasvavat sodan etulinjassa: ”Kuolenko minäkin?”
29-vuotias Dana* ja hänen 2-vuotias tyttärensä Antonina* pakenivat Harkovasta maaliskuussa kaupungin pommitusten ollessa kiivaimmillaan. Ennen kuin he onnistuivat pakenemaan kaupungista, he menivät suojaan kellariin ja kuulivat ilmapommitusten äänet yläpuoleltaan.
“Tyttäreni kuuli kaikki räjähdykset ja oli peloissaan. Hän ei voinut nukkua. Kun sama tapahtuu täällä, hän pelästyy ja sanoo: ’Jotain pamahti, äiti. Mikä pamahti?’”, Dana kertoo. ”Tyttäreni on vasta kaksi ja puoli -vuotias, joten en voi selittää hänelle, että käynnissä on sota ja lapsia kuolee. Hän on liian pieni.”
Sen sijaan Dana kertoo tyttärelleen, että kovat äänet ovat ukkosta. Mutta tämä ei kuitenkaan toimi vanhempien sukulaislasten kohdalla, jotka tietävät tapahtumista enemmän.
“He kyselevät paljon. Eräs yhdeksänvuotias sukulaispoikani kysyy ’Kuolenko minäkin?’ Hänen vanhempansa yrittävät valita sanansa tarkkaan vastatessaan”, Dana jatkaa. “Viisivuotias sukulaistyttöni kysyy ’Pitääkö isonakin vielä juosta käytävään, kun hälytys soi?’ Joten he ymmärtävät, [että tämä ei ole normaali tilanne].”
Joissakin osissa maata lapset kasvavat armottoman sodan etulinjan tuntumassa. Kaupunkialueita käytetään taistelukenttinä, mikä johtaa kuolemiin ja elämän muuttaviin vammoihin sekä tuhoaa infrastruktuuria, jota tarvitaan elintärkeän ruoan ja veden turvaamiseksi.
Miljoonat ukrainalaislapset ovat paenneet kodeistaan, ja arvioiden mukaan 3,1 miljoonaa lasta elää pakolaisina naapurimaissa. Ukrainassa uskotaan olevan noin 3 miljoonaa lasta maansisäisinä pakolaisina.
Mittavia tuhoja kokeneessa Butšassa rakennetaan leikkipuistoja
Vaikka kaupunkeja on jäänyt tuhoisan sodan etulinjaan, Pelastakaa Lasten työntekijät näkevät lempeyttä ja sinnikkyyttä eri puolilla maata. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna mittavia tuhoja pommituksissa ja tykistötulessa kärsineessä Butšassa paikalliset kokoontuivat rakentamaan tuhoutuneen lasten leikkipuiston uudelleen.
“Lapset tarvitsevat enemmän kuin humanitaarista apua, he tarvitsevat toivoa: toivoa sodan loppumisesta, toivoa kotiinpaluusta ja toivoa valoisasta tulevaisuudesta. Ilman merkityksellistä tukea ja sotatoimien välitöntä lopettamista Ukrainassa kuolee yhä useampia lapsia sekä lasten haaveet ja unelmat”, sanoo Pelastakaa Lasten Ukrainan maajohtaja Sonia Khush.
Nyt Dana ja Antonina asuvat Dniprossa, missä Pelastakaa Lapset tukee heitä tarjoamalla välttämättömiä kotitaloustarvikkeita ja ruokaa paikallisen kumppaninsa Pomagaemin kautta. Dana toivoo palaavansa Harkovaan ensi kuussa, jos se on turvallista. Hänen ystävänsä ja perheenjäsenensä ovat lähteneet eri puolille maata ja asuvat siellä, mihin pääsivät turvaan sodan eskaloiduttua puoli vuotta sitten.
”Elämme päivä kerrallaan. Siinä se. Me emme ole tulleet tänne [Dniproon] jäädäksemme pysyvästi”, Dana sanoo. ”Aiomme joka tapauksessa palata kotiin.”
Pelastakaa Lapset vaatii sotatoimien välitöntä lopettamista, sillä se on ainoa tapa suojella lapsia väkivallalta ja muilta heidän oikeuksiensa rikkomuksilta. Avustusjärjestö tuomitsee siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin, kuten oppilaitoksiin ja sairaaloihin, kohdistuvat iskut sekä ballististen ohjusten ja muiden epätarkkojen aseiden käytön, joka johtaa siviiliuhreihin ja rikkoo kansainvälistä humanitaarista oikeutta.
Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien ja tarjonnut humanitaarista apua lapsille ja heidän perheenjäsenilleen. Nyt avustusjärjestö tukee myös pakolaisiksi joutuneita perheitä eri puolilla Eurooppaa ja auttaa lapsia saamaan tarvitsemansa palvelut. Paikallisten kumppanien avulla Pelastakaa Lapset tarjoaa suojaa, ruokaa, rahaa, polttoainetta, psykologista tukea sekä vauva- ja hygieniatarvikkeita kotinsa jättäneille perheille. Kentällä toimiva järjestö jakaa välttämättömiä kotitaloustarvikkeita konfliktista kärsiville perheille.
Pelastakaa Lasten Ukraina –hätäapukeräys: www.pelastakaalapset.fi/ukraina.
Pääkuva: Leikkipuisto tykistötulessa vaurioituneen koulun edessä Ukrainan Harkovassa [Kuva: Amnon Gutman / Pelastakaa Lapset]