Kuva digiturvaa käsittelevästä tilaisuudestamme Torpparinmäen koulusta, jossa lavalla mm. tubettaja Jaakko Parkkali.

Pitkäkestoista yhteistyötä lasten digiturvallisuuden eteen  

Olemme Telialla tehneet yhteistyötä Pelastakaa Lasten kanssa lasten digiturvallisuuden edistämiseksi vuodesta 2016 alkaen. Lapsen oikeuksia digimaailmassa edistävä yhteistyö on merkittävä keino yhdistää viimeisin teknologinen osaaminen sekä välittää tietoa siitä, minkälaisia uhkia ja toisaalta myös mahdollisuuksia lapset kohtaavat verkossa.

Meidän vastuullamme operaattorina on osaltamme luoda turvallinen digitaalinen ympäristö, jossa lapsilla olisi mahdollisuus leikkiä, olla luovia ja toimia yhdessä.   

Pitkäaikaiseen yhteistyöhön on kuulunut muun muassa erilaisia tapahtumia, tiedotusta ja materiaaleja, kuten digitaalinen vanhemmuuspakkaus, opas vanhemmille, johon on koottu ohjeita ja vinkkejä lapsen digiturvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyen. Kuvassa näkyvän Digisuunnistus-tapahtuman järjestimme yhteistyössä Pelastakaa Lasten kanssa helsinkiläisessä koulussa, ja saimme lavalle mm. tubettaja Jaakko Parkkalin puhumaan lapsille digiturvallisuudesta. Lisäksi Pelastakaa Lapset on osallistunut muun muassa Telian Dot-liittymän tuotekehitykseen, kun siihen rakennettiin digihyvinvointiaiheinen sisältöosio.

Telia on yksi Pelastakaa Lasten pääyhteistyökumppaneista digitaalisen lapsuuden teemoissa, ja näin vahvistamassa lasten hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta digimaailmassa. 

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus 

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen nettiin. Se tukee kaverisuhteita, hauskanpitoa ja uusien asioiden oppimista. Lasten on hyvä myös oppia käyttämään digitaalisia laitteita ja palveluita, joita he tarvitsevat tulevaisuudessakin. Älylaitteelta avautuu kuitenkin maailma, jossa lapsi tarvitsee turvallisen ja vastuullisen netinkäytön tietoja ja taitoja, sekä vanhemman tukea ja turvaa.

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus on verkkosivu, jonne olemme koonneet vinkkejä ja työkaluja vanhempien ja huoltajien tueksi yhdessä Pelastakaa Lasten kanssa. Vinkit auttavat toimivan digiarjen muodostamisessa ja lapsen nettiturvallisuudesta huolehtimisessa. 

Meidän vastuullamme operaattorina on osaltamme luoda turvallinen digitaalinen ympäristö, jossa lapsilla olisi mahdollisuus leikkiä, olla luovia ja toimia yhdessä.   

Telian vapaaehtoiset lisäämässä digiturvallisuutta omissa verkostoissaan 

Telian Lapsilähettiläät-konseptimme taustalla on ajatus siitä, että jokainen lapsi ja nuori ymmärtää digiturvallisuuden merkityksen ja osaa toimia vastuullisesti verkossa. Joukko telialaisia toimii vapaaehtoisina lähettiläinä lasten oikeuksien ja digiturvallisuuden puolesta mm. kouluissa ja omien lastensa tai lähipiirinsä harrastustoiminnassa. 

Lähettiläiden kautta voimme jakaa tietoa digiturvallisuudesta ja vastuullisesta netinkäytöstä tehokkaammin ja vaikuttavammin. Lapsilähettiläät toimivat roolimalleina ja esimerkkeinä, jotka innostavat lapsia ja nuoria toimimaan digiturvallisesti. Yhteistyömme Pelastakaa Lasten kanssa on mahdollistanut tämän konseptin kehittämisen ja laajentamisen, ja olemme ylpeitä siitä, mitä olemme yhdessä saavuttaneet. 

Turvallinen somekäyttäytyminen 

Jo ennen Lapsilähettiläät-konseptin luomista olemme käyneet useamman vuoden aikana aktiivisesti eri paikkakuntien kouluissa vierailuilla ja pitämässä eri-ikäisille lapsille ja nuorille Kivasti Somessa -tietoiskuja. Näiden vierailujen aikana olemme keskustelleet koululaisten kanssa siitä, miten esim. WhatsAppissa tulee viestiä asiallisesti ja toiset huomioon ottaen. Puhelin on tänä päivänä eri-ikäisille lapsille pääsääntöinen someväline ja usein saattaa olla vaikeaa valita oikea toimintatapa. Aina ei välttämättä ymmärrä, miltä oma toiminta saattaa toisista tuntua, eikä ymmärretä tekojen kaikkia seurauksia.  

Toinen tärkeä aihe on ollut kysymyksen “Onko kaikki netissä aina totta?” pohdinta. Olemme antaneet koululaisten tutkia manipuloitua kuvaa, ja löytää siitä asioita yhteiseen mietintään. Kuvat kertovat myös enemmän kuin tuhat sanaa. Miltä mikäkin kuva näyttää itse katsottuna, miltä kuva vaikuttaa kaverin mielestä – onko hauskalla ilmeellä aina se sama reaktio riippuen siitä, oletko kuvassa sinä itse vai onko kuva otettu kaverista.  

On hyvä muistaa, että netissä on paljon hyvää, ja siellä voi pitää koko perheen kanssa tai kaveriporukalla kivaa – muistaen huolehtia hyvästä unirytmistä, terveellisestä ruokailusta sekä liikunnasta ja raittiista ilmasta nauttimisesta! Näitä kaikkia me kaikki tarvitsemme. 

Kirjoittaja:

Katja Nevala
Communications Officer, Lapsilähettiläs, Telia 

Aikuinen ja lapsi ottavat iloista yhteiskuvaa jalkapallokentällä.

Kiinnostaako yrityskumppanuus kanssamme?