Pienituloisten perheiden lapset kohtaavat netissä muita enemmän uhkia, selviää Pelastakaa Lasten Lapsen ääni 2024 -raportista. Erityisesti haitalliset sisällöt, nettikiusaaminen ja kokemus vanhempien kiinnostuksen puutteesta lapsen somen ja netin käyttöä kohtaan ovat heidän keskuudessaan yleisempiä kuin muilla lapsilla.
Pienituloisten perheiden lapset kertoivat kohdanneensa netissä enemmän haitallisia asioita kyselyajankohtaa edeltäneiden kuuden kuukauden aikana kuin kaikki vastaajat, kävi ilmi Lapsen ääni 2024 -kyselyssä.
Usein tai jatkuvasti väkivaltaisia tai muuten ahdistavia kuvia, tekstejä tai videoita oli kohdannut 26 prosenttia pienituloisista vastaajista, kun kaikilla vastaajilla osuus oli 16 prosenttia.
Nettikiusaamista, kuten ikäviä kommentteja, valheiden levittämistä, uhkailua ja ulosjättämistä, oli pienituloisten perheiden lapsista kokenut 32 prosenttia, kun kaikilla vastaajilla osuus oli 22 prosenttia.
Pienituloisten perheiden lapset kertoivat myös kohtaavansa verkossa enemmän asioita tai sisältöjä, joista tulee tunne, ettei ole yhtä hyvä kuin muut.
Pelastakaa Lasten lapsiperheköyhyyden erityisasiantuntija Aino Sarkia arvioi, että sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien perheiden lapsilla ei ole välttämättä arjessa riittävää tukea ja tämä heijastuu myös digimaailman kokemuksiin.
Noin puolet (48 %) pienituloisten perheiden lapsista kertoi kokevansa, etteivät vanhemmat ole kiinnostuneita siitä, mitä lapsi tekee netissä tai somessa. Kaikilla vastaajilla tämä osuus oli 33 %.
”Tulokset heijastavat sitä, mikä jo tiedetään: pienituloisuus on riski niin vanhempien kuin lasten hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Vaikuttaa siltä, että vaikutukset heijastuvat myös digitaalisissa ympäristöissä koettuihin haittoihin. Kuormittuneilla vanhemmilla ei ole kykyä tukea lapsia tasavertaisesti”, Aino Sarkia sanoo.
Koulu on merkittävässä roolissa, jotta lapsilla on tasa-arvoinen mahdollisuus oppia digitaalisessa maailmassa tärkeitä turvataitoja, muistuttaa Pelastakaa Lasten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden asiantuntija Inka Kiuru.
“Eriarvoisuus näkyy myös digitaalisessa maailmassa. On tärkeää, että pystymme varustamaan koulut ja opettajat riittävällä osaamisella, jota he tarvitsevat työssään eriarvoisuuden vähentämiseksi. Aikuisilla on vastuu tarjota lapsille tietoa, taitoa ja turvaa verkossa”, sanoo Inka Kiuru.
Pelastakaa Lasten digiturvataitoja opettava, kouluille suunnattu Huippula-palvelu on tavoittanut 10 200 suomalaista viidesluokkalaista tähän mennessä.