Nuorten ajatuksia väkivaltaisesta radikalisoitumisesta

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseen paikallistasolla nuorten osallisuutta vahvistamalla tähdännyt Resilienssi-hankkeemme tuli päätökseensä elokuun lopussa. Hankkeen aikana olemme kohdanneet satoja nuoria ja päässeet keskustelemaan heidän kanssaan väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, vihamielisistä asenteista ja yhteiskunnassa viime aikoina paljon puhuttaneesta nuorten välisestä väkivallasta.

Nuoret kertovat näkevänsä väkivaltaa ja vihamielisiä asenteita arjessaan toistuvasti. Esimerkiksi rasismi ja syrjintä, mustavalkoisten ajatusten viljely, vihakommentointi ja tappeluvideot somessa ovat valitettavan yleisiä. Vihamieliset asenteet ulottuvat monille elämän alueille ja esimerkiksi vihapuhetta saattaa kohdata missä vain; koulussa, kaduilla, harrastuksissa, netissä ja jopa kotona.

Nuoret näkevät ilmiölle monia mahdollisia syitä, mutta ratkaisuista he ovat hyvin yksimielisiä: Nuoret toivovat enemmän turvallisia aikuisia kaikille elämänsä areenoille. He uskovat, että turvallisten aikuisten läsnäolo niin hyvinvoinnin tukemisessa kuin väkivaltaisten ajattelu-ja toimintamallien ehkäisemisessä on tärkeää. Erityisesti suhteessa vihamielisiin asenteisiin nuoret ajattelevat, että opettajilla ja nuorisotyöntekijöillä on merkittävä rooli positiivisen kasvun tukemisessa.

Olemme koonneet lisää nuorten ajatuksia uuteen julkaisuumme Nuorten näkemyksiä väkivaltaisesta radikalisoitumisesta. Julkaisu sisältää tietoa Resilienssi-hankkeen aikana toteutetuista nuorten työpajoista ja niiden kautta kerätyistä nuorten ajatuksista ja näkemyksistä turvallisemman maailman luomisessa ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisemisessä.