Pelastakaa Lapset on antanut lausunnon 7.4.2025 sosiaali- ja terveysministeriölle Toimenpiteitä lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden kohentamiseksi –työryhmän muistiosta. Muistiossa esitetään lähes 50 toimenpide-ehdotusta lapsitoiveiden saavuttamisen ja syntyvyyden tukemiseksi. Ehdotukset liittyvät muun muassa hedelmällisyystietoisuuteen ja -hoitoihin, nuorten hyvinvointiin, työelämän tasa-arvoon sekä lapsiperheiden palveluihin ja etuuksiin.
Lausunnossaan Pelastakaa Lapset nostaa esiin erityisesti näkökulmia pienituloisten henkilöiden perheellistymisen haasteisiin ja tuen tarpeisiin. Pelastakaa Lapset pitää hyvänä, että muistiossa on tunnistettu perheellistymiseen vaikuttaviksi tekijöiksi Suomen verrokkimaita pienempi panostus lapsiperheiden etuuksiin ja korkeammat vanhemmuuden kustannukset. Perheellistymisen tukemiseen liittyen muistutamme lausunnossa, että tarvitaan riittävää sosiaaliturvaa ja palveluverkostoa, jotka varmistavat turvallisen ja sujuvan arjen. Kannatamme kohdan 7.1 pitkän aikavälin toimenpide-ehdotuksista ensimmäistä (Turvataan lapsiperheiden etuuksien riittävä taso ja korotetaan etuuksia mahdollisuuksien mukaan. Arvioidaan etuusjärjestelmän vaikuttavuutta ja huomioidaan parlamentaarisen sosiaaliturvakomitean loppumietintö järjestelmää kehitettäessä.).
Nostamme lisäksi lausunnossa esiin, että työryhmän rajauksen myötä esimerkiksi adoptio jää toimenpide-ehdotuksissa käsittelemättä. Adoptiotoimijana Pelastakaa Lapset muistuttaa, että adoptio on monille varteenotettava ja joskus ainoa mahdollinen perheellistymisen muoto. Näkemyksemme on, että adoptiota toivovia perheitä tulisi suomalaisessa yhteiskunnassa tukea ja kannustaa kaikin tavoin.
Kaikissa toimenpiteissä muistutamme lisäksi Suomea sitovasta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, joka muun muassa velvoittaa huomioimaan lapsen edun ja takaamaan lapsille riittävän elintason ja sosiaaliturvan. Lisäksi on huomioitava kansallisen lapsistrategian ja siihen sisältyvän eurooppalaisen lapsitakuun sitoumus lapsen edun ensisijaisuudesta kaikessa päätöksenteossa ja eriarvoisuuden vähentämisessä.