Lausunto selvityshenkilö Mika Pyykön raportista liittyen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustustoiminnan edellytyksiin ja linjauksiin

Pelastakaa Lapset lausui 31.1 sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson asettaman selvityshenkilö Mika Pyykön raportista.

Selvityshenkilön ehdotus sisältää kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehdon A:n tarkoituksena on avustusjärjestelmän uudistaminen niin, että se luo lähtökohdat yleishyödyllisen sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminnan kehittämiselle ja vaikutusten lisäämiselle tärkeänä osana terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuutta. Vaihtoehto B:n tarkoituksena on avustettavan toiminnan sopeuttaminen avustussumman pienenemiseen. Molemmissa vaihtoehdoissa korostetaan vaikuttavuusperusteisuutta. Pelastakaa Lapset ei kannata kumpaakaan vaihtoehtoa avustustoiminnan uudistamiseksi.

Selvityshenkilö Pyykön raportin ehdotuksessa hyvinvointialueiden myöntämät avustukset siirrettäisiin sosiaali- ja terveysministeriön budjettiin, ja edelleen STEA:n jaettavaksi. Hyvinvointialueilla on ajantasainen ja asiantunteva kosketus paikalliseen tilanteeseen ja asukkaiden avuntarpeisiin. Pelastakaa Lapset on huolissaan siitä, että rahoituksen siirtäminen STEA:lle voi johtaa paikallisen asiantuntemuksen sivuuttamiseen.

Selvityshenkilön raportissa esitetyssä Tasapainoinen tulevaisuus- avustusmallissa avustuksia kohdennettaisiin viidelle teema-alueelle, jotka liittyvät yhteiskunnan keskeisiin haasteisiin. Pelastakaa Lapset pitää hyvänä, että raportin ehdotuksissa ensimmäisiksi teemoiksi on vahvasti esillä lasten ja lapsiperheiden hyvinvointi. Katsomme kuitenkin, että valikoitujen teemojen kokonaisuus jää kapea-alaiseksi suhteessa sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöjen työn laaja-alaisuuteen ja lähtökohtiin. Ehdotetut teemat rajaisivat pois monia merkittäviä sosiaali- ja terveysalan toimijoita, kuten päihdetyöhön keskittyvät järjestöt. Teemojen määrittelyssä tulisi ottaa arvokkaana tavoitteena mukaan perusoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen eikä keskittyä lyhytjänteisesti esimerkiksi hallitusohjelman kirjausten toteuttamiseen.

Järjestöillä on monta merkittävää toisiinsa kytkeytyvää roolia avoimessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa. Ne tarjoavat akuuttia apua silloin, kun yhteiskuntaa tai yhteisöä kohtaa odottamaton tilanne, kriisi tai hätä.

Raportissa esitetty uusi varallisuuskriteeristö vaikuttaisi merkittävästi myönnettäviin avustuksiin. Kansalaisten osallistumisinnolla ja vapaaehtoisella työpanoksella pitkän ajan kuluessa kartutettu varallisuus ei saisi heikentää järjestöjen mahdollisuutta saada avustuksia. Esitys on ongelmallinen myös järjestöjen pitkäaikaisen toiminnan ja talouden suunnittelun kannalta.

Järjestöjen näkökulmasta tehokkainta olisi yleisavustusten painottaminen hankeavustusten sijaan. Tuloksellisuus- ja vuosiseurantojen harventaminen kahteen vuoteen olisi järjestöjen kannalta tervetullutta raportointityön keventämistä.

Pelastakaa Lapset pitää tärkeänä, että avustustoiminnan tulevaisuudesta käytäisiin perusteellista keskustelua sekä kansalaisyhteiskunnan parissa että parlamentaarisesti päättäjien kesken. Kansalaisyhteiskunnan tilan kaventuminen on huolestuttava kehityssuunta, josta olemme nähneet ikäviä esimerkkejä jo Euroopassakin.