Lausunto: Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset, 2. lausuntokierros

Pelastakaa Lapset on antanut 7.2.2025 lausunnon toisella lausuntokierroksella koskien Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset.

Pelastakaa Lapset pitää tärkeänä sitä, että Suomessa laaditaan ennakoiden ohjeita tekoälyn käyttöön varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa. Koska tekoälyä koskeva kehitys on nopeaa, on myös tarpeellista päivittää ohjeita lyhyin väliajoin. Päivittäminen tulee tehdä yhteistyössä lasten, nuorten, lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten ja päättäjien kesken.

Kuten edellisellä lausuntokierroksella totesimme, on tärkeää huomioida lapsen oikeus suojeluun. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 6. artiklan velvoitetta lapsen oikeudesta kehitykseen tulee aina tulkita laajasti niin, että on turvattava niin psyykkinen, hengellinen, moraalinen ja sosiaalinen kehitys. 

Tekoälyjärjestelmät mahdollistavat lapsiin kohdistuvan väkivallan aivan uudella ja haitallisella tavalla. Samaan aikaan Suomessa on nähtävissä se, kuinka lapset itse luovasti käyttävät tekoälysovelluksia häirintään, kiusaamiseen ja loukkaavan materiaalin tuottamiseen ja levittämiseen. Tekoälysovellusten käyttö opetusympäristöissä ei saa avata lisää uusia mahdollisuuksia lapsille käyttää niitä vertaistensa uhkailuun, kiristämiseen ja kiusaamiseen kouluympäristöissä.

Pelastakaa Lapset katsoo tarpeelliseksi, että suosituksissa huomioidaan lasten turvataitojen opettaminen, jotta lapset oppivat käyttämään tekoälyä vastuullisesti ja turvallisesti. Tekoälyyn liittyvää turvataitoja edistävää materiaalia on vielä Suomessa hyvin vähän tarjolla ja tarvitaan siksi lisää ikä- ja kehitystasoista opetusmateriaalia.