Kuva lapsesta istumassa nojaten päätään polviin älypuhelin kädessään.

Lapsiin kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa kolme kasvavaa ilmiötä

Lapsiin netissä kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa on kolme ilmiötä voimakkaassa kasvussa niin Suomessa kuin maailmalla, kertoo Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntija. Lasten ja nuorten itse itsestään ottamien seksuaaliväkivaltaa todistavien kuvien määrä on eksponentiaalisessa kasvussa. Lisäksi viime aikoina on selvästi yleistynyt lasten kiristäminen alastonkuvilla. Myös tekoälyä hyödynnetään yhä enemmän tuottamaan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavaa materiaalia. 

Näiden kolmen lasten elämään merkittävästi vaikuttavan ilmiön seuraukset huolestuttavat Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntijoita. 

“Monilla vanhemmilla on heikko käsitys siitä, mitä lapset voivat nykyään kohdata digitaalisissa ympäristöissä ja miten lapsia voisi suojella. Suomeen nämä ilmiöt tulevat maailmalta aina hieman viiveellä ja kasvu tulee näkymään entistä voimakkaammin myös meillä. Tämän vuoksi yhä useampi lapsi on riskissä joutua seksuaaliväkivallan uhriksi”, Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila sanoo. 

Nettivihjeen asiantuntijoiden arvioiden mukaan valtaosa uudesta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista on lapsen itse taltioimaa materiaalia. Tällaisessa materiaalissa lasta tai nuorta on esimerkiksi houkuteltu, ohjattu tai kiristetty ottamaan itsestään seksuaalissävytteisiä tai seksuaalisia tekoja sisältäviä kuvia ja videoita. Lapset saattavat jakaa kuva- ja videomateriaalia myös suostumuksella keskenään, mutta myöhemmin niitä voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin.  

Esimerkkejä lasten itse ottaman materiaalin määrän kasvusta löytyy ympäri maailman. Iso-Britannian vihjepalvelun, Internet Watch Foundationin, mukaan vuonna 2023 92 % analysoiduista väkivaltakuvista oli lasten itsensä kuvaamaa. Vuonna 2023 Nettivihjeessä vastaava luku oli 74 %, ja kehitys on näyttäytynyt samanlaisena vuoden 2024 ajan.  

“Yhä useammin tällaisessa materiaalissa oleva lapsi on alle kymmenvuotias. Tämä on iso muutos aiempaan”, Ahtila sanoo. 

Lasten kiristäminen alastonkuvilla yhä yleisempää  

Lasten kiristäminen alastonkuvilla (“sextortion”) on merkittävässä kasvussa. Tällaisessa toiminnassa lasta kiristetään hänen aiemmin lähettämällään alastonkuvalla uhkaamalla esimerkiksi levittää kuvaa lapsen lähipiirille, jollei lapsi suostu asetettuihin ehtoihin. Yhdysvaltojen vihjepalvelu saa tästä keskimäärin 116 ilmoitusta joka päivä, ja ilmiö on tullut myös Suomeen.   

“Usein tyttöjä kiristetään lähettämään lisää alastonkuvia ja pojilta puolestaan kiristetään rahaa”, Mikko Ahtila kuvaa ilmiötä. 

Ahtila muistuttaa, että kiristäjän ehtoihin ei pidä suostua ja asiasta tulee ilmoittaa eteenpäin. 

Pelastakaa Lasten Nettivihjeessä seurataan erittäin huolestuneena tekoälyllä tuotetun lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavan materiaalin räjähdysmäistä kasvua.  

“Tekoälyn tuottaman materiaalin osuus kaikesta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tulee jatkossa olemaan merkittävä – ellei jopa suurin”, Mikko Ahtila kertoo. 

Uusi palvelu auttaa poistamaan lapsesta verkossa leviäviä alastonkuvia 

Jos lapsen tai nuoren alastonkuva lähtee leviämään netissä joko tarkoituksella tai vahingossa, tulee asiasta tehdä ilmoitus poliisille tai Nettivihje-palveluun.  

“Ilmoituksen tekeminen voi tuntua monista lapsista ja nuorista tehottomalta tai riittämättömältä, ja on tärkeää tarjota heille lisäkeinoja hallita usein ahdistavaa ja pelottavaa tilannetta”, Mikko Ahtila muistuttaa. 

Pelastakaa Lapset on aloittanut uuden yhteistyön National Center for Missing & Exploited Childrenin kanssa ja ottanut verkkosivuilleen lasten ja nuorten käyttöön Take It Down -palvelun.  

Take it Down -palvelu on luotu alle 18-vuotiaille, joiden alastonkuva on lähtenyt leviämään netissä. Palvelun kautta lapsi tai nuori voi ilmoittaa anonyymisti oman alastonkuvansa leviämisestä tai sen pelosta, ja palvelu ryhtyy etsimään ja poistamaan kyseistä alastonkuvaa verkosta.  
 

Mikä on Nettivihje?

Pelastakaa Lasten Nettivihje-toiminto on jo 22 vuoden ajan tehnyt työtä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Tavoitteena on edistää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin nopeaa poistumista netistä ja ennaltaehkäistä lasten ja nuorten joutumista seksuaaliväkivallan uhriksi.

Nettivihjeeseen (www.nettivihje.fi) voi kuka tahansa ilmoittaa laittomaksi epäilemästään lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta.