Annika ja Veli-Matti ovat toimineet lomakotina neljä vuotta. Lasten saapuminen lomaviikolle on pariskunnalle kesän kohokohta.
Lomakoteja kaipaavat kesällä erityisesti lapset, joilla ei ole muuta lomanviettopaikkaa tai joiden perheellä ei ole taloudellisista syistä mahdollisuuksia lomanviettoon.
”Meillä paino on sanalla loma, sillä lomallehan lapset luoksemme tulevat”, sanoo Veli-Matti. ”Olemme valmiit heittäytymään leikkeihin ja peleihin heidän kanssaan. Jos vanhemmista on mukavaa saada lomaviikolta kuvaviestejä, lähetämme niitä heille.”
Veli-Matti kertoo, että useimmiten lomalapset ovat heille entuudestaan vieraita, joten vastuu lasten hyvinvoinnista on lomakodille suuri luottamuksen osoitus. Lasten viihtymisestä vastaaminen tarjoaa sellaista touhua ja tekemistä, joka tekee Annikan ja Veli-Matin hyvin onnelliseksi.
Hyvä suunnittelu kannattaa
”Mietimme jo kevättalvella, millaisia aktiviteetteja voisimme lomaviikoille luoda. Hyvä suunnittelu on viihtymisen perusta. Tämän olemme oppineet. Ideoita toteutetaan sitten sen mukaan, minkälaisia lapsia meille tulee”, sanoo Annika.
Lapsissa on eroja. Joillain kotiutuminen sujuu nopeasti ja Annikan askartelutarvikkeet ja pelit innostavat oitis. Toiset lapset saattavat viihtyä enemmän puhelimella tai omissa oloissaan, jolloin yhteinen tekeminen jää vähemmälle.
”Mietimme jo kevättalvella, millaisia aktiviteetteja voisimme lomaviikoille luoda. Hyvä suunnittelu on viihtymisen perusta. Tämän olemme oppineet. Ideoita toteutetaan sitten sen mukaan, minkälaisia lapsia meille tulee.”
Annikan ja Veli-Matin kodissa on kolme lähes poikkeuksetta lapsia innostavaa asiaa; uima-allas, hierontatuoli ja videotykki. Jokaisen lomalaisen lomaan kuuluukin mahdollisuus uimiseen ja kikatteluun hierontatuolissa. Myös elokuvailta herkkuineen on ollut taattua mielipuuhaa.
”Nämä tekemiset kuuluvat meillä aina ohjelmistoon”, sanoo Annika.
Yhdessä tekeminen luo turvaa
Veli-Matti kehottaa lomakotilaisiksi ryhtyviä luomaan lomakotiviikolle jonkinlaisen toistuvan rakenteen. Heillä rakennetta on luotu lasten tulopäivälle syömällä yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Samalla jutellaan siitä, millainen viikko mahdollisesti on edessä ja tunnustellaan, miten lapset kuulemaansa reagoivat. Viimeiseen lomakotipäivään kuuluu myös yhteinen ruokailu lasten ja vanhempien kanssa.
”Valmistamme lasten kanssa yhdessä tämän päätösaterian ja jälkiruuan”, Annika sanoo.
”Viikolla teen mielelläni lasten lempiruokaa. Jos lapsi syö vain nakkeja, sitten me syömme vain niitä. Emme yritä muuttaa asioita, joihin lapsi on tottunut. Jos lapsi on kaikkiruokainen, voimme tutustua vaikkapa eri maiden ruokamakuihin. Ruokarytmi on tärkeä osa päivän kulkua ja ruokailujen välissä touhutaan.”
”Emme yritä muuttaa asioita, joihin lapsi on tottunut.”
”Kerran loman aikana syödään myös ulkona”, lisää Veli-Matti ja nauraa, että harvoin hän on lasten kanssa muualle päässyt syömään kuin hampurilaisravintolaan, sillä lapset saavat päättää ruokapaikan.
Kivan lomaviikon jälkeen levätään
Annika ja Veli-Matti toimivat lomakotina viikon kerrallaan. Seuraava viikko varataan palautumiselle.
”Niin paljon kuin lapsista pidämme ja heidän tuloaan odotamme, on hyvä huolehtia myös omasta palautumisesta. Olemme lasten meillä ollessa kuitenkin kaiken aikaa sen verran herkillä, että kaikilla on kaikki hyvin. Palautuminen alkaa sitten kunnon yöunista”, nauraa Veli-Matti.
Teksti ja kuva Raili Mykkänen

Kuka voi ryhtyä lomakodiksi?
Lomakotina toimimiseen ei tarvita erityisiä taitoja vaan yhdessä oleminen ja tekeminen riittävät. Lomakodiksi voi ryhtyä yksin elävät, pariskunnat tai perheet ja lomakoti voi olla maalla tai kaupungissa.
Vapaaehtoisten elämäntilanteen tulee olla tasapainossa, jotta heillä on aikaa ja voimavaroja toimia lasten ja nuorten tukena.