Lasten viestejä tulee kuunnella päätöksenteossa, mutta pääsevätkö lapset kohtaamaan päättäjiä ja kertomaan heille lapsille tärkeistä asioista? Me päätimme viedä lasten viestit suoraan korkean tason päättäjille. Saimme vastaukset pääministeriltä, lapsiasiavaltuutetulta, lapsistrategian erityisasiantuntijoilta ja Helsingin apulaispormestarilta.
Toteutamme yhdessä lasten kanssa lasten turvallisuuden edistämiseksi vaikuttamiskampanjan, jossa viedään lasten kokemukset, viestit ja toiveet päättäjien tietoon ja lapsilähtöisen päätöksenteon tueksi. Kampanjan toteutuksen eri vaiheisiin on osallistunut 127 lasta, jotka ovat 0–12-vuotiaita ja haavoittavassa elämäntilanteessa. Lasten kokemuksista koostettiin kirje päättäjille.
Lähetimme lasten kirjeen elokuussa 2024 presidentille, pääministerille, lapsistrategian asiantuntijoille Sosiaali- ja terveysministeriöön, Helsingin apulaispormestarille ja lapsiasiavaltuutetulle.
”Pääministerinä saan paljon postia, mutta tämä kirje oli yksi ehdottomasti tärkeimmistä.”
Pääministeri Petteri Orpo
Päättäjät vastasivat kirjeisiin kiittäen lapsia rohkeasta yhteydenotosta ja tärkeiden asioiden esille tuomisesta. Kaikista päättäjien vastauksista välittyy lämmin suhtautuminen lapsiin ja lasten mielipiteen arvostus. Pääministeri Petteri Orpo kirjoitti:
”Pääministerinä saan paljon postia, mutta tämä kirje oli yksi ehdottomasti tärkeimmistä.”
Saimme myös presidentin kansliasta vastauksen, vaikka presidentti Alexander Stubb ei ehtinytkään varsinaiseen kirjeeseen vastaamaan;
”Presidentti on erittäin kiitollinen huomaavaisesta pyynnöstänne ja välittämästänne kirjeestä, joka sisältää lasten kokemuksia arjen turvallisuuden edistämiseksi. Presidentti vastaa säännöllisesti lasten ja nuorten henkilökohtaisesti lähettämiin kirjeisiin ja viesteihin. Lisäksi hän pyrkii säännöllisesti vierailemaan kouluissa keskustellen lasten ja nuorten kanssa. Nuoret ja nuorten hyvinvointi ovat tasavallan presidentille tärkeitä aiheita.”
Kaikki päättäjät olivat vastauksissaan yhtä mieltä siitä, että lasten turvallisuus on aikuisten velvollisuus. Heidän mielestään päättäjien ja kaikkien aikuisten tulee ottaa vastuuta lasten turvallisuuden vahvistamisesta. Pääministerin, lapsiasiavaltuutetun, lapsistrategian ja apulaispormestarin vastaukset lasten kirjeisiin löytyvät verkkosivuiltamme.
Lasten osallisuus on turvallisuuden vahvistamisen perusta
Lapsen oikeutta osallisuuteen ja mielipiteen ilmaisuun pidetään kaikissa päättäjien vastauksissa tärkeänä turvallisuutta luovana oikeutena.
Helsingin apulaispormestari Johanna Laisaari sanoo kirjeessään, että lasten tärkeinä pitämiä asioita tulee aina kuunnella päätöksenteossa ja varsinkin, jos päätetään päiväkodeista, leikkipuistoista ja kouluista.
”Kysyitte minulta, miten voin edistää sitä, että Helsingissä lasten näkemykset tulevat huomioiduksi Helsingissä, silloin kun lasten asioista päätetään. Itse teen niin, että kysyn mitä mieltä lapset tai nuoret ovat tästä itse mieltä.”
Kansallisen lapsistrategian erityisasiantuntijat Laura Kuusio ja Johanna Huovinen kertoivat, että lapsistrategian tehtävänä on edistää lasten osallisuutta ja he pyrkivät tähän nimenomaan kouluttamalla kaikkien aikuisten, ammattilaisten ja päättäjien osaamista lasten kuuntelemiseen ja osallisuuteen:
”Työhömme kuuluu pitää huolta siitä, että yhä useampi päätöksentekijä Suomessa ymmärtää, mitkä asiat ovat lapsille tärkeitä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi koulussa tai lääkärissä aikuiset kuuntelevat, mitä lapsilla on sanottavaa ja ottavat sen huomioon.”
Lasten turvallisuuden vahvistamiseksi on tehtävä töitä
Päättäjät pitivät tärkeänä sitä, että lasten turvallisuuden vahvistamiseksi tehdään käytännön toimenpiteitä niin suunnittelussa, päätöksenteossa kuin tavallisessa arjessakin.
”Lapsivaikutusten arviointi mahdollistaa sen, että päätöksenteossa voidaan ottaa lapsen etu huomioon ja siten voidaan myös paremmin varmistaa, ettei lasten tarvitse pelätä.”
Lapsistrategian erityisasiantuntijat Laura Kuusio ja Johanna Huovinen
Lapsistrategian erityisasiantuntijat Kuusio ja Huovinen korostavat, että lapsivaikutusten arvioinnilla on suuri merkitys lasten turvallisuuden toteutumiselle.
”Lapsivaikutusten arviointi mahdollistaa sen, että päätöksenteossa voidaan ottaa lapsen etu huomioon ja siten voidaan myös paremmin varmistaa, ettei lasten tarvitse pelätä.”
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo kirjeessään, että hänen tehtävänsä on varmistaa, että lapsen oikeuksia kunnioitetaan Suomessa. Tätä työtä hän tekee monin eri keinoin tiedottamalla, kirjoittamalla ja tapaamalla päättäjiä sekä viemällä lasten kokemuksia ja viestejä laajasti eteenpäin.
”Jotta asiat muuttuisivat paremmiksi, lasten ajatuksista täytyy kertoa aikuisille ja vaatia, että he korjaavat ongelmat.”
Pääministeri Petteri Orpo tuo vastauksessaan esille hallituksensa käytännön toimet lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Hallitus on luvannut lisätä kouluihin aikuisia tukemaan lapsia ja heidän oppimistaan, käynnistää erityisesti lapsille ja nuorille kohdennetun Suomi liikkeelle -ohjelman ja toteuttaa terapiatakuun lapsille ja nuorille. Pääministeri lupaa myös:
“Lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkein asia Suomen menestyksen kannalta. Teistä on pidettävä huolta.”
Turvattomuus vähenee välittämällä
Läheiset ihmissuhteet ja toisista välittäminen vahvistavat lasten turvallisuutta. Apulaispormestari Laisaari kertoo kirjeessään, että hyvien kavereiden merkitys on tullut esille, kun hän on tavannut lapsia:
”Viime kertoina olemme jutelleet lasten aloitteesta kiusaamisesta ja huutamisesta sekä siitä, miten ollaan hyviä kavereita ja mistä tulee turvallinen olo.”
Pääministeri Orpo huomioi myös lasten pelon kokemukset ja yhteisöllisyyden kirjeessään:
”Se, että jokin asia pelottaa tai jännittää, on normaali tunne. Tietäisittepä, kuinka usein minuakin jännittää – tai joskus jopa pelottaa. Tärkeintä kuitenkin on, että niiden tunteiden hetkinä ei koe olevansa yksin. Että on aikuinen tai vaikka kaveri rinnalla. Silloin kaikesta selviää. ”
Myös lapsistrategian erityisasiantuntijat Kuusio ja Huovinen korostavat:
”On meidän kaikkien aikuisten tehtävä varmistaa, ettei kenenkään lapsen tarvitse pelätä tai olla yksin.”
Päättäjien mukaan toisten ihmisten huomiointi ja osallisuus ovat tärkeitä lasten turvallisuutta vahvistavia tekijöitä. Jokaisella tulisi olla kaveri tai läheinen aikuinen, jolle lapsi voisi kertoa peloistaan. Pääministeri Orpo tiivisti, että meidän kaikkien tulisi huomioida toisemme kunnioittavasti, jotta meillä olisi turvallista:
“Ollaan kilttejä toisillemme. Aikuiset lapsille, lapset toisilleen ja aikuiset aikuisille. Silloin kaikilla on hyvä ja
turvallista olla. Eikös tehdä niin?”
Lapset mukaan päätöksentekoon
Päättäjien vastauksissa oli selvää, että lasten mielipiteet ja kokemukset on huomioitava, niiden on saatava tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja ne on otettava mukaan päätöksentekoon.
Apulaispormestari Laisaaren sanoin:
”Meidän aikuisten tehtävä on kuunnella sekä kuulla teitä lapsia ja tehdä sellaisia päätöksiä, että kaikilla lapsilla on turvallinen olo ja lapsuus.”
Pääministeri Orpo puolestaan kertoo:
”Kirjeessänne oli monia viisaita ajatuksia, joista meidän aikuisten on hyvä ottaa oppia.”
Lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen lupaa tehdä myös konkreettisia toimia omassa työssään:
”Lupaan vaikuttamistyössäni kertoa teidän ajatuksistanne ja kokemuksistanne sekä toiveestanne, että tulevaisuus olisi turvallinen kaikille lapsille. Huolehdin siitä, että tämä viesti kulkeutuu mahdollisimman monelle. Toivon, että sillä on vaikutusta myös siihen, millaisia päätöksiä Suomessa tehdään.”
Lapsilla on oikeus mielipiteen ilmaisuun ja osallisuuteen ja lasten viestit on saatava osaksi päätöksentekoa. Onkin hienoa, että päättäjät suhtautuivat kiittäen ja arvostaen lasten kirjeisiin ja vastasivat lapsille konkreettisten toimien avulla, joihin he itse voivat ryhtyä.
Mitä tapahtuu seuraavaksi? Sitä me seuraamme tarkoin. Pidämme huolen, että lasten viestit tavoittavat päättäjiä, lasten turvallisuuden kokemus huomioidaan paremmin päätöksenteossa ja lasten turvallisuutta pyritään vahvistamaan kaikin keinoin. Se on lasten oikeus, mutta meidän aikuisten velvollisuus.
Kirjoittajat:
Johanna Vinberg, asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry
Satu Vasenius, suunnittelija, Pelastakaa Lapset ry
Pelastakaa Lapset toteuttaa lasten kanssa Turvallisempi huominen lapsille -vaikuttamiskampanjan lasten kokemuksista turvattomuudesta sekä heidän esittämistään ratkaisuista turvallisuuden edistämiseksi. Kampanjaa varten ja kampanjan aikana on tavattu yhteensä 127 haavoittavassa asemassa olevaa alle 12-vuotiasta lasta. Heidän kanssaan on työstetty erilaisia kampanjamateriaaleja ja kampanjan eri vaiheita. Kampanjan tavoitteena on viedä lasten viestejä päättäjille tiedoksi ja lapsilähtöisen päätöksenteon tueksi. Kampanjaa on ollut mukana toteuttamassa myös “Pienten lasten osallisuuden asiantuntija verkosto”. Lisätietoja kampanjasta verkkosivuilta.