Tukiperheenä toimiva Erja retkellä lasten kanssa.

Yli 10 vuotta tukiperheenä – mitä kaikkea siihen mahtuu?

Erja on toiminut 12 vuotta tukiperheenä. Tänä aikana hän on ollut tukiperheenä neljälle lapselle ja jokaisen kohdalla hän on kokenut tukiperhetoiminnan mielekkääksi.

Nimeni on Erja ja olen 38-vuotias. Elän uusperheessä. Lapsia meillä on näin laskettuna neljä. Tuettavia lapsia meillä käy kahdesta eri perheestä. Kokemus on opettanut, ettei ihmissuhdetta solmita vain lapseen, vaan myös hänen perheeseensä. Kaikkien näiden vuosien ajan olen kokenut tukiperhetoiminnan hyvin mielekkäänä tekemisenä.

Tällaista tämä on

On lauantai ja tytöt tykkäävät nukkua pitkään. Koska mitään 
kummempia aikatauluja ei ole, annamme heidän nukkua. 
Tukiperhevierailulla oleva Tiina nukkuu yläkerrassa 
huoneessa, jossa yksi lapsistamme ennen asui. 
Huone on puolisoni tyttären Salmen huoneen vieressä.

Vaikka takana olisi ollut kiireinen viikko, on lasten saapuminen viikonlopuksi mukava asia. Olen heitä joka kerran jo odottanut. Omat lapseni ovat hekin alkaneet odottaa näiden vierailuja. Ikäisiään tukilapsia he ovat kutsuneet lainasiskoksi ja lainaveljeksi. Tukilapsista on tullut omille lapsille tärkeitä ystäviä. Lapset ovat viisaasti ja kunnioittavasti oivaltaneet, että perheillä on erilaisia elämäntilanteita.

Olemme rakentamassa kanalaa ja puolisollani riittää 
sen kanssa tekemistä. Alan pestä mehupulloja 
marjamehun keittoa varten. Marjat olemme keränneet 
yhdessä edellisenä iltana.

Meille mahtuu

Tukilapsia on kahdesta eri perheestä, ja he ovat omaksuneet perheemme rutiinit varsin nopeasti ja asettuneet jokainen melko vaivattomasti taloksi. Perheemme lemmikit ovat myös tukilapsille tärkeitä. Meillä asuu viisi maatiaiskissaa.

Tiina ja Salme tulevat yläkerrasta kissat mukanaan. Salme 
antaa Reino-kissalle ruokaa. Tiina silittelee Reinikainen-nimistä 
kissaa, kunnes sekin haluaa ruokaa. Tiina pitää eläimistä 
erityisesti. Tytöt tekevät itselleen leivät aamupalaksi.
Tiinalle on tärkeää tietää etukäteen, mitä ollaan 
tekemässä. Olen siksi tehnyt jääkaapin oveen ruokalistan, 
josta käy ilmi viikonlopun ruoat.

Tytöt toivovat paljun lämmitystä ja se heille luvataan. 
Aamupalan syötyään he lähtevät ulkoilemaan. 
Lounaalla tytöt kyselevät moneltakohan paljuun pääsisi. 
Lupaan, että illalla iltaruoan jälkeen pääsee. Palju on heille 
molemmille mieluinen asia ja usein Tiina kysyy jo 
haettaessa, että pääseekö sinä viikonloppuna paljuun.

Meillä on ollut kaikille samanlaiset säännöt. Paitsi tukilasten ei ole tarvinnut osallistua kotitöihin kuten omiemme. Viikonloput olemme viettäneet pääosin kotona, varsinkin silloin, kun meitä oli tukilapsiviikonloppuina kahdeksan henkeä. Emme mahtuisi kaikki edes yhtä aikaa autoomme. Olemme kuitenkin tehneet joitain retkiä ja kesäisin on käyty paljon uimassa.

Tukisuhteesta syntyy ystävyyttä

Nykyään tukilapset vierailevat perheessämme yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. He käyvät jonkin verran myös loma-aikoina. Vuosien varrella lapsesta ja lapsen perheen elämäntilanteesta riippuen olemme sopineet satunnaisesti toisenlaisistakin vierailujärjestelyistä.

Kävimme koko porukka taidenäyttelyssä. Kotiin palattiin 
päivälliselle. Tytöillä on kiire paljuun. Mieheni vie 
heille kaiuttimen ja puhelimen terassin pöydälle. Tytöt 
kuuntelevat musiikkia ja juovat limsaa. Heillä on 
hyvä tunnelma keskenään.

Paljun jälkeen tytöt vaihtavat vaatteet ja ottavat sipsit 
mukaan yläkertaan katsomaan piirrettyjä. Kehaisen heitä, 
koska pyyhkeet ja uimapuvut on itse laitettu mallikkaasti 
kuivumaan. Iltapalaksi tytöt kaipaavat vain kaakaot. Sovitaan, 
että huomennakin on paljupäivä. Samalla keskustellaan seuravan 
päivän aikataulusta, johon sisältyy Tiina vieminen kotiin.

Isompien lasten muutettua pois kotoa meillä on tarjota tukilasten käyttöön omat huoneet, mutta aikaisemmin he nukkuivat patjoilla omien lastemme huoneissa.

Tukiperhekäynnit sovimme lasten vanhempien kanssa. Sopimiset ovat sujuneet pääosin hyvin. Yhteistyö lasten vanhempien kanssa on sekin sujunut pääosin hyvin. Lasten vanhemmat ovat suhtautuneet meidän perheeseemme lämpimästi.

Hankaluudetkin kuuluvat ihmissuhteisiin

Haastavia tilanteita on kuitenkin vuosien varrella ollut melko vähän. Kun haastavia tilanteita on tullut, on Pelastakaa Lasten työntekijät ottaneet tilanteet hoidettavakseen. Mikä on hyvä. Itse olen käynyt myös erilaisissa Pelastakaa Lasten järjestämissä koulutuspäivissä.

Myös Pelastakaa Lasten tukiperhevalmennus oli nimensä mukaan juuri valmentautumista tukiperheenä toimimiseen. Ohjaajat teettivät tehtäviä, jotka pistivät konkretisoimaan niin tukiperheenä toimimiseen liittyviä oletuksia ja toiveita kuin omia voimavarojakin.

Valmennus auttaa varmistumaan

Ei ole olemassa tietynlaista perhettä, joka sopii tai ei sovi tukiperheeksi. Minulle selvisi, että toimintaan etsitään monenlaisia perheitä, joilla on kiinnostusta toimintaa kohtaan ja elämäntilanne, joka mahdollistaa tukiperheenä toimimisen. Valmennuksessa sain paljon tietoa tukiperheenä toimimisesta ja siellä tehdyt kotitehtävät auttoivat omien toiveiden ja voimavarojen tutkiskelussa.

Valmennuksen päätyttyä olin entistä varmempi halustani ryhtyä tukiperheeksi. Sosiaalityöntekijät alkoivat tämän jälkeen etsiä lasta, jolle voisimme olla sopiva tukiperhe – ja tässä sitä ollaan 12 vuoden jälkeen.


Teksti: Raili Mykkänen
Kuvat: Erja Janhonen

pieni poika pipo päässä pitää naisen kädestä kiinni
tule mukaan auttamaan!

Kiinnostaako sinua ryhtyä tukiperheeksi?

Tukiperheistä on huutava pula ympäri Suomen. Jos sinulla on mahdollisuus ryhtyä tukiperheeksi, ole rohkeasti yhteydessä.