Lapsen ääni

Tyttö seisoo koulun pihalla ja katsoo alakuloisen näköisenä kauemmas

Lapsen ääni -kysely on Pelastakaa Lasten 12-17-vuotiaille lapsille suunnattu valtakunnallinen kysely, joka toteutetaan vuosittain. Kyselyä on tehty vuodesta 2001 asti. 

Tavoitteena on nostaa lasten ja nuorten kokemuksia julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Lapsen ääni 2024 -kyselyn aiheita olivat lasten ja nuorten kokemukset hyvinvoinnista, arjesta ja perheen toimeentulosta.  Raportin tulokset paljastavat lasten kokemusmaailmojen eriytyvän.  

Kyselyyn vastaamalla lapset ja nuoret kertovat arvokasta tietoa arjestaan ja saavat mielipiteensä esille yhteiskunnassa.   

“Pienestä pitäen ahdistanut kun on nähny laskuja mitä ei olla pystytty maksamaan, ei ole ollut aina pistää ruokaa pöydälle ja vaatteita ei ole saatu tarpeeksi.”

Lapsen ääni 2024 -kyselyyn vastannut

Lapsen ääni 2024

Tyttö seisoo koulun pihalla ja katsoo alakuloisen näköisenä kauemmas
Julkaisu

Köyhyys näkyy lasten arjessa hälyttävällä tavalla

Lapsen ääni 2024 -raportti avaa lasten kokemuksia hyvinvoinnista, arjesta ja pienituloisuudesta.

Kyselyn tuloksia

1653
iältään 12-17 -vuotiasta lasta ja nuorta vastasi kyselyyn
19 %
pienituloisten perheiden lapsista koki, ettei perheellä ole riittävästi tai säännöllisesti ruokaa
37 %
pienituloisten perheiden lapsista ei ole varaa maksulliseen harrastukseen
71 %
pienituloisten perheiden lapsista on huolissaan tulevaisuudestaan

Lasten kokemus säännöllisestä ja riittävästä ruoasta kotona on systemaattisesti heikentynyt viimeisen kolme vuoden aikana. Vuonna 2022 kaikista vastaajista 2 % ja pienituloiseksi itsensä määritelleistä vastaajista 7,5 % kertoi, että kotona ei saa riittävästi ja säännöllisesti ruokaa. Vuoden 2023 kyselyssä kaikista vastaajista 2 % ja pienituloisista 14 % koki ruoanpuutetta kotona. Vuonna 2024 5% kaikista vastaajista ja 19% pienituloisten perheiden lapsista kokee, ettei ruokaa ole aina kotona säännöllisesti tai riittävästi.  

Pienituloisten perheiden lapsista vain 4% kokee perheensä selviytyvän taloudellisista menoista helposti. Vastauksissa näyttäytyy erityisen haastavina tilanteet yksinhuoltajatalouksissa. Lapset kokevat pienituloisuuden rajoittavan heidän mahdollisuuksiaan osallistua harrastuksiin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Pienituloisuus kaventaa lasten ja nuorten ystävyyssuhteita, heikentää yhteenkuuluvuutta ja voimistaa lasten eriarvoisuuden tunteita.   

Tulevaisuus näyttäytyy monelle lapselle ja nuorelle epävarmana. Vuosien 2022-2024 Lapsen Ääni -raporttien mukaan pienituloisten lasten huoli omasta tulevaisuudestaan on lisääntynyt huomattavasti. Vuonna 2022 pienituloisista vastaajista 45% ja vuonna 2023  53 % koki tulevaisuutensa huolestuttavana. Vuoden 2024 raportin mukaan jopa 71% kokee huolta tulevaisuudestaan. Raportista käy ilmi, että stressin ja väsymyksen kokemukset ovat pienituloisten perheiden lapsilla yleisiä ja myönteinen suhtautuminen itseen on monella heikkoa.  

Hyvinvoinnin kokemukset ovat heikommat pienituloisilla vastaajilla myös digiympäristöissä. Nettikiusaaminen, kuten ikävät kommentit, uhkailu ja ulosjättäminen, oli yleisempää pienituloisten perheiden lapsilla verrattuna muihin vastaajiin. Nämä lapset ja nuoret kokivat myös muita vastaajia useammin, etteivät heidän vanhempansa ole kiinnostuneita siitä, mitä he tekivät netissä tai somessa.   

“Tunteet nousee vähän pintaan aina silloin kun rahat on lopussa. Joskus tulee koulusta nälkäisenä ja sitten tajuaa että kotona ei ole ruokaa niin harmittaa ja joskus toivoo tosi paljon kaiken näköistä ja kadehtii muita koska niillä on ja sitten että joskus käy sääliksi meidän perhettä vaikka rahahuolista huolimatta me selvitään aina.” 
Lapsen ääni 2024 -kyselyyn vastannut
Vaikuttamistyö

Näin vaikutamme lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi

Tuomme yhteiskunnalliseen keskusteluun lasten ääntä. Lapsen ääni -kyselyn avulla tuodaan päättäjille tietoon lasten arjen kokemuksia ja näkemyksiä. Näiden avulla päättäjiä tuetaan lapsilähtöiseen päätöksentekoon sekä lapsivaikutusten arviointiin. Vaikuttamistyötä tehdään myös antamalla lainsäätäjille lausuntoja ja kannanottoja.

Lataa Lapsen ääni -raportit

Asiantuntijamme

Aino Sarkia

Erityisasiantuntija, lapsiperheköyhyys