Lapsi ma.koilee selällään sängyllä älypuhelin kädessä

Kaksi kolmasosaa lapsista on päivittäin verkossa tekemisissä tuntemattomien ihmisten kanssa groomingin uhasta huolimatta 

Yli kuusikymmentä prosenttia lapsista, joilla on pääsy internetiin, on päivittäin tekemisissä tuntemattomien ihmisten kanssa huolimatta groomingiin liittyvistä huolistaan. Tämä käy ilmi Pelastakaa Lasten ja Western Sydneyn yliopiston julkaisemasta uudesta tutkimuksesta. Lapset vaativat turvallisempaa nettiä.  

Tutkimusryhmä haastatteli noin 600:a 8–18-vuotiasta lasta ja nuorta Suomesta, Australiasta, Filippiineiltä, Kambodžasta, Kolumbiasta, Keniasta ja Etelä-Afrikasta. Lapsilta kysyttiin heidän kokemuksistaan verkossa saamistaan epäasiallisista pyynnöistä, kuten henkilökohtaisten tietojen tai kuvien lähettämisestä. Raportin ”Protecting Children from Online Grooming” laati Western Sydneyn yliopiston Young & Resilient -tutkimuskeskus. 

Grooming räjähtänyt käsiin koronapandemian jälkeen 

Koronapandemian jälkeen groomingiin eli lasten houkutteluun seksuaalisiin tarkoituksiin sekä taloudelliseen kiristämiseen liittyviä tapauksia on ollut ennätyksellinen määrä [1]. Grooming-tapausten määrä on noussut 82 prosenttia kyseisenä aikana [2]. Verkossa tapahtuvan houkuttelun tavat ovat myös muuttuneet, ja nopeimmin kasvava houkuttelun muoto kohdistuu poikien taloudelliseen kiristämiseen [3].  

Raportin mukaan lapset kaikissa kulttuureissa ja ikäryhmissä suhtautuivat epäluuloisemmin tuntemattomiin ihmisiin verkossa kuin henkilökohtaisesti tuntemiinsa. Silti suurin osa (66 %) tutkimukseen osallistuneista lapsista oli päivittäin verkossa vuorovaikutuksessa tuntemattomien ihmisten kanssa. 

Pienituloisten perheiden lapset suuremmassa riskissä  

Korkean tulotason maissa asuvat lapset hyödynsivät kaksi kertaa todennäköisemmin yksityisyysasetuksia suojautuakseen ei-toivotuilta yhteydenotoilta kuin matalan tulotason maiden lapset. Keskituloisissa maissa lapset ottivat yhteyttä tuntemattomiin ihmisiin verkossa etenkin taloudellisten etujen saamiseksi.   

Lapset kertoivat, että heidän on vaikea tietää verkossa tuntemattomien ihmisten aikomuksia. Lapset olivat huolissaan etenkin siitä, että heiltä pyydetään henkilökohtaisia tietoja tai alastonkuvia, heitä houkutellaan mukaan seksuaalissävytteiseen viestittelyyn tai he altistuvat rikolliselle toiminnalle.  

Lapset vaativat parempaa suojelua verkossa 

Raportista selviää, että lapset haluavat ja tarvitsevat parempaa suojelua verkossa. He kertoivat käyttävänsä ensisijaisesti intuitiotaan ja tekevänsä taustatarkastuksia ollessaan yhteydessä tuntemattomien ihmisten kanssa sen sijaan, että he hakisivat apua luotettavilta aikuisilta ja ilmoittaisivat epäasiallisista yhteydenotoista eteenpäin.

Vaikka lapset ovat itsekin miettineet lukuisia keinoja suojella itseään, he vaativat laajaa, helposti saatavilla olevaa, kohdennettua verkkoturvallisuuskoulutusta niin itselleen kuin huoltajilleen. Lapset tekivät myös konkreettisia ehdotuksia siitä, miten teknologiayhtiöt ja hallitukset voisivat toteuttaa muutoksia, jotka auttaisivat pitämään lapset turvassa verkossa.  

”Lapsilla on oikeus kasvaa turvallisessa ympäristössä, myös digitaalisissa ympäristöissä. Lasten on voitava hyödyntää verkon tarjoamia mahdollisuuksia ilman väkivallan pelkoa. Tämä edellyttää koko yhteiskunnalta sitoutumista. Hallituksilla, kansalaisjärjestöillä, teknologiayrityksillä, opettajilla ja huoltajilla on velvollisuus suojella lapsia. Myös lasten omaa ääntä on tärkeä kuulla”, sanoo lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn erikoistuneen Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila Pelastakaa Lapset ry:stä. 

Tällaisia ajatuksia tutkimukseen osallistuneilla suomalaislapsilla oli: 

“Kun lataa [viestisovelluksia tai muita sovelluksia], voisi olla video, jossa kerrotaan, miten [niitä] käytetään turvallisesti.” – Tyttö, 10 vuotta  

“[Alustojen] pitäisi poistaa henkilöt, jotka yrittävät saada henkilökohtaisia tietoja tai muita henkilökohtaisia asioita sovelluksista. Sovelluksissa pitäisi olla koodi, jonka johdosta ilkeiden viestien lähettäminen ei olisi mahdollista.” – Tyttö, 12 vuotta  

“Jos keskustelu kuulostaa epäilyttävältä, sovellusten [pitäisi] varoittaa henkilöä, jolle epäilyttäviä viestejä lähetetään.” – Poika, 9 vuotta  

“Kansanedustajille…….Tehkää internetistä turvallisempi!” – Tyttö, 10 vuotta  


Lähteet: 
 
[1] WeProtect Global Threat Assessment Data 2023  

[2] NSPCC. (2023, August 15). 82% rise in online grooming crimes against children in the last 5 years.  

[3] WeProtect’s Global Threat Assessment Data 2023   

Taustaa: 

Tutkimuksen toteuttivat Western Sydneyn yliopiston Young & Resilient -tutkimuskeskus ja Pelastakaa Lapset -järjestö, ja sen rahoitti verkkoturvallisuutta edistävä Safe Online -investointityökalu osana Tech Coalition Safe Online Research Fund -rahastoa.   

Western Sydneyn yliopiston Young & Resilient -tutkimuskeskus on australialainen kansainvälinen tutkimuskeskus, joka yhdistää nuoret yhteen tutkijoiden, käytännön toimijoiden, innovaattoreiden ja poliittisten päättäjien kanssa tutkiakseen teknologian roolia lasten ja nuorten elämässä sekä sitä, miten sitä voidaan käyttää yksilöiden ja yhteisöjen resilienssin parantamiseksi eri sukupolvien välillä.  

Safe Online on ainoa maailmanlaajuinen investointiväline, joka on omistettu lasten turvallisuudelle digitaalisessa maailmassa. Investoimalla innovaatioihin ja tuomalla keskeiset toimijat yhteen Safe Online auttaa muokkaamaan digitaalista maailmaa, jotta se olisi turvallinen ja voimaannuttava lapsille ja nuorille kaikkialla. Tutkimuksen rahoittanut Tech Coalitionin Safe Online -tutkimusrahasto on uraauurtava yhteenliittymä, jolla edistetään toimivaa tutkimusta ja tuodaan yhteen teknologiateollisuus, korkeakoulut ja kansalaisyhteiskunta lapsiin verkossa kohdistuvan seksuaaliväkivallan lopettamiseksi.  

Pelastakaa Lapset ry:n Huippula-palvelu tarjoaa varhaiskasvatuksen ja alakoulujen opettajille helppokäyttöisiä ja laadukkaita materiaaleja lasten mediakasvatuksen tueksi. Palvelun käyttö ja kaikki oppimateriaalit ovat maksuttomia ja koulujen käytössä valtakunnallisesti suomeksi ja ruotsiksi. Myös vanhemmat löytävät Huippulasta käytännönläheistä tietoa ja työkaluja lasten digiturvan vahvistamiseen.