Akun ja Liinun saapuminen lomakotiin Kati ja Sami Raunion maatilalle merkitsee niin lapsille kuin aikuisillekin irtiottoa arjen rutiineista, vaikka arkisesti ollaankin. Lomakodit tuovat uusia kokemuksia lapsille, joiden vanhempien työt eivät sovi yhteen koululaisten pitkien lomien kanssa.
– Meidän äiti tekee kolmivuorotyötä ja isä on asfalttimies, niin kesällä me joutuisimme olemaan aika paljon keskenämme. Sen takia äiti ajatteli, että lomakoti voisi olla hyvä asia meille, Liinu kertoo.
Kati ja Sami olivat kiinnostuneita toimimaan lasten kanssa, mutta kokemusta lapsista heillä oli varsin vähän. Kun Aku ja Liinu sitten olivat halukkaita mukaan lomakotitoimintaan, he tuntuivat pariskunnalle juuri oikeanlaisilta ja oikean ikäisiltä lapsilta.
– Olisivatpa lapset olleet minkä ikäisiä tahansa, yhdessäolo tarkoittaisi kaikkien kohdalla tutustumista, yhteisen tekemisen ja yhteisen viihtymisen etsimistä ja kokeilemista, toteaa Kati.
Yhdessä tekemistä ja lomanviettoa
Lomakotitoiminta perustuu osallisuuteen ja arkiseen yhdessä viihtymiseen. Yhteinen tekeminen mietitään porukalla. Maalla riittää lapsille puuhattavaa ja aikuisetkin saavat välillä ajatukset pois arjesta. Katin ja Samin luona ei ole pelikonsoleita, on Uno-kortit, maatalon työt ja kesämökki. Aku kertoo jättäneensä viime kesänä puhelimen kokonaan pois matkasta.
– Kesällä parasta on uiminen. Me emme käy kovin usein perheen kanssa missään uimassa, mutta täällä päästään kesämökille ja uimaan, Liinu kuvailee.
– Minusta parasta täällä on mönkkäri. Sitä olen saanut ajaa. Traktoria en, sanoo Aku ja katsoo Samia. – Vielä. Mutta olen ollut sen kyydissä.
Lisäksi lomaohjelmassa on ollut muun muassa SuperParkissa käymistä sekä kylän kirpputori.
– Aku ja Liinu vastasivat meidän kirpputorillamme myynnistä. He myivät omia vanhoja lelujaan ja mitä meiltä löydettiin myytäväksi, muistelee Sami. – Niinpä myös kassanhoitajien palkka kuului heille.
Lapsienergian vauhdissa
Lapset ovat käyneet maatilalla viikon kesässä, ja viihtyneet hyvin. Arjessa Sami on kiinni maataloustöissä ja Katilla on varsin sitova työ, joten sopivia ajankohtia löytyy ennakkoon suunnittelemalla. Lasten kyläillessä kumpikaan ei ehdi ajatella työasioita, sillä lasten myötä nämä nuoret aikuiset humahtavat takaisin lapsuuden menoon ja meininkiin.
– Toki viikko on pois omasta kesälomasta, sanoo Kati, mutta toteaa, että kahden työssäkäyvän arki on perin itseään toistavaa, joten lasten tuleminen rikkoo tavanomaiset rutiinit, ja vie aikuisetkin ihan erilaiseen arkeen mukaan.
– Ja sitähän tässä haettiin, lisää Sami.
Lomakotien pitkä perinne
Lomakotitoiminnalla on pitkä perinne Pelastakaa Lasten yli 100-vuotisessa historiassa. Toiminta sai alkunsa jo 1930-luvulla, jolloin osa kaupunkilaislapsista vietti koko kesänsä maaseudulla. ”Kesälapset” saivat vahvempaa ruokaa ja enemmän liikuntaa kuin kaupungissa. Monille lapsille kesälapsipaikasta tuli kuin toinen koti, jossa he viettivät useita lapsuutensa kesiä, koska palkkatyöläisillä ei kesälomia ollut.
Koululaisten kesäloman pituus on edelleen pääasiallisin syy hakea Pelastakaa Lasten kautta lomakotia. Vanhemmalla tai vanhemmilla ei aina ole vastaavan pituiseen vapaaseen mahdollisuuksia.
Teksti: Raili Mykkänen Kuva: Anna Autio
Julkaistu Pelastakaa Lapset 1/2023 -lehdessä.