Hallitus leikkaa jälleen lapsilta 

Vastajulkistetut sote-säästöt osuvat lastensuojeluun. Säästötavoitteisiin liittyy kuitenkin yhä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 

Pääministeri Orpon hallitus julkisti 27.3. kauan odotetun säästölistauksen sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyen. Säästötoimien mittaluokka, 170 miljoonaa euroa, on ollut meidän kaikkien tiedossa jo viime kevään kehysriihestä saakka, mutta hallitus ei ole aiemmin päässyt tarkemmista toimista yhteisymmärrykseen. Valitettavasti hallitus jätti yhä kertomatta, kuinka 100 miljoonan euron säästöt kohdennetaan sosiaalihuoltoon. Sen sijaan hallitus päätti perääntyä viime keväänä linjatuista erikoissairaanhoidon säästöistä. 

Ministeri Purra viittasi 27.3 YLE:n vaalitentissä, että huhtikuun puoliväliriihessä tullaan tekemään lisää leikkauspäätöksiä. Lisäksi hän viittasi, että normeja tullaan purkamaan muuttamalla erityisesti kahta sosiaalihuoltolain pykälää. Tämä todennäköisesti tarkoittaa joidenkin nykyisin lakisääteisten palvelujen saatavuuden tai laadun heikkenemistä. 

Mittavia leikkauksia sosiaalihuoltoon

Hallitus linjasi, että sosiaalihuollon lainsäädännön uudistamistyötä jatketaan. Tavoitteena on saavuttaa 50 miljoonan euron julkista taloutta vahvistava vaikutus vuonna 2027 ja aiemmin linjattu 100 miljoonan euron säästö vuodesta 2028 alkaen.   

Pidämme huolestuttavana, että hallitus on kaikista hyvistä aikeista huolimatta valmis tekemään mittavia leikkauksia sosiaalihuoltoon. Pääministeri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteiksi vähentää painetta kalliimmilta erityistason palveluilta ja painottaa ennaltaehkäiseviä, terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluita, jotta palvelut kohdentuvat optimaalisesti ja oikea-aikaisesti.  

Pidämme tätä hallitusohjelman kirjausta lapsen oikeuksien näkökulmasta onnistuneena ja painavana. Hallitusohjelman kirjausten painoarvo kuitenkin punnitaan todella, kun on aika ja mahdollisuus tehdä vaikuttavia päätöksiä. Päättäjien on uskallettava kohdentaa resursseja ennaltaehkäiseviin peruspalveluihin, jotta voidaan välttyä inhimillisesti ja taloudellisesti raskaammilta erityistason toimilta. Pelkän säästötavoitteen asettaminen sosiaalihuollolle ei ole kehittämistä eikä varsinkaan tulevaisuusinvestointi. 

Säästölistalla toistuvasti heikoimmassa asemassa olevat

Hallituksen säästölistalle ovat tällä hallituskaudella toistuvasti joutuneet yhteiskuntamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ryhmät; pienituloiset lapsiperheet, lastensuojelun piirissä olevat lapset ja perheet, vammaiset sekä vanhukset. Mittakaavan selkiyttämiseksi; hallitus on kohdentanut polttoaineen verotukseen yhteensä noin 170 miljoonan euron kevennykset, jolla keskivertoautoilija säästää asiantuntijoiden arvioiden mukaan vuodessa noin 50 euroa. 

Hallituksen säästöjen kohteena ovat silti jälleen kaikkein haavoittavimmassa asemassa elävät lapset; lastensuojelun asiakkaat. YK:n lapsen oikeuksien komitea on huomauttanut Suomen valtiolle kesäkuussa 2023, että merkittävä osa lapsistamme elää erillään perheestään eikä lastensuojelulle ole varattu sen tarvitsemia taloudellisia ja henkilöstöresursseja.  

Nyt linjatut lastensuojelun säästöt toteutetaan hallituksen mukaan keventämällä lastensuojeluyksiköiden päivystämistä sekä joustavoittamalla ja keventämällä sosiaalityöntekijöiden tehtävänjakoa koskevia velvoitteita. Vaarana kuitenkin on, että normien purkamisella ja keventämisellä tosiasiassa vaikeutetaan vaativan lastensuojelutyön arkea. Myös ammattijärjestö Talentia ilmaisi tästä huolensa. 

Lastensuojeluyksiköiden asiakasmitoitukset turvaavat sekä lasten että työntekijöiden hyvinvointia, esimerkiksi väkivaltatilanteisiin liittyen. Mikäli yksikkökohtaisista asiakasmitoituksista siirrytään lapsikohtaiseen mitoitukseen, on samalla kuitenkin varmistettava, että yksikössä on paikalla riittävästi moniammatillista osaamista esimerkiksi lääkehoidon toteuttamisen kannalta.  

Jaamme päättäjien kanssa huolen siitä, että lastensuojelu kaipaa edelleen kokonaisvaltaista uudistamista. Lisäksi lastensuojelun ja sosiaalihuoltolain välistä rajapintaa olisi samalla mahdollista tarkastella. Mutta uudistaminen ja tehostaminen eivät voi tapahtua pelkästään asettamalla mekaaninen säästötavoite, varsinkaan, jos ammattilaisten, lasten ja perheiden ääntä ja kokemusta ei kuulla.

Hyvinvointivaltion suoriutumisen minimitaso on varmastikin, että se kykenee huolehtimaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevista lapsistaan. 

Sonja Kekkonen, vaikuttamistyön suunnittelja, Pelastakaa Lapset

Kirjoittaja

Sonja Kekkonen
vaikuttamistyön suunnittelija
Pelastakaa Lapset