Kodistaan paennut perhe Gazassa.

Gazassa ainakin 3100 alle viisivuotiasta lasta tapettu – nälänhätä uhkaa elossa olevia

Gazassa kuolleista tunnistetuista lapsista runsas neljännes oli alle viisivuotiaita. Elossa olevia pieniä lapsia uhkaa vakava aliravitsemus.

Gazan kaistaleella 11 300 tunnistetusta menehtyneestä lapsesta 3100 oli alle viisivuotiaita. Tämä selviää Gazan terveysministeriön syyskuussa julkaisemista tiedoista niistä 34 000 kuolleesta, joiden henkilöllisyys oli todennettu. Kuolleista noin 710 oli alle yksivuotiaita. Näistä vauvoista viidennes sekä syntyi, että kuoli sodan aikana. Noin 2800 kuolleen lapsen henkilöllisyys on vielä varmistamatta.

Konflikteja seuraava ACLED-tutkimuslaitos on arvioinut Palestiinan tällä hetkellä olevan maailman vaarallisin paikka. Alueella ei ole turvallista paikkaa lasten altistuessa jatkuvasti väkivallalle. Asianmukaiseen terveydenhuoltoon on rajallinen pääsy ja aliravitsemusta esiintyy lapsissa yleisemmin kuin missään muualla maailmassa. Avustusjärjestöt ovat arvioineet, että tarvittavasta ruoka-avusta vain alle viidennes (17 %) saadaan kuljetettua alueelle.

Aliravitsemukseen kuolleista lapsista on raportoitu ja YK on varoittanut nälänhädän uhkaavan aluetta. Alueella sijaitsevassa terveyskeskuksessa työskentelevät Pelastakaa Lasten työntekijät kertovat kasvavista määristä aliravittuja lapsia.

Pelastakaa Lapset arvioi hiljan lähes 3 000 alle 5-vuotiaan lapsen terveydentilaa. Lähes viidenneksellä näistä lapsista arvioitiin olevan keskivaikea akuutti aliravitsemus ja lähes neljällä prosentilla vakava akuutti aliravitsemus. Henkilöstömme kertovat nähneensä lapsia, jotka etsivät ruokaa roskien ja raunioiden seasta.

Alle viisivuotiaat lapset ja raskaana olevat tai imettävät naiset ovat erityisen alttiita aliravitsemukselle, koska heidän elimistönsä tarvitsee monipuolisempaa ravintoa. Akuutista aliravitsemuksesta kärsivä lapsi kuolee 11 kertaa todennäköisemmin tavallisiin lastentauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Lähes puolet alle viisivuotiaiden lasten kuolemantapauksista maailmanlaajuisesti liittyy aliravitsemukseen.

Heikko turvallisuustilanne, infrastruktuurin tuhoutuminen sekä liikkumista koskevat rajoitukset vaikeuttavat tietojen keräämistä ja tarkastamista. Tämän vuoksi on mahdotonta kattavasti arvioida aliravitsemuksen yleisyyttä.

Seitsemän lapsen äiti Somayya* joutui viime vuoden puolella pakenemaan perheensä kanssa Gazan pohjoisosasta. Hänen nuorin lapsensa on riittämättömän ravinnon myötä sairastunut osteomalasiaan, luunpehmennystautiin.

– Puolitoistavuotias poikani on aliravittu. Hänen sisaruksensa kävelivät ja olivat hyvin ravittuja ollessaan hänen iässään. Nyt ei ole ruokaa eikä mitään. Ali* ei pysty kävelemään tai pitämään kiinni tuolista, hän ei kykene edes ryömimään”, sanoo Somayya*.

Pitkäkestoisia vakavia seurauksia

Gazan kaistaleen 36 sairaalasta vain 17 on ainakin osittain toiminnassa. Pelastakaa Lapset varoittaa, että kriisin seurauksena kokonainen sukupolvi lapsia voi kärsiä fyysisistä tai henkisistä vammoista. Joidenkin lasten traumojen vaikutukset ovat pysyviä ja toisten vammat mullistavat heidän koko elämänsä.

Maailman terveysjärjestö WHO on tiedottanut, että noin neljänneksellä kaikista loukkaantuneista eli 22 500 ihmisellä on todennäköisesti akuutteja ja jatkuvia kuntoutustarpeita. Monet ovat saaneet vakavia palovammoja tai raajojen sekä pään ja selkäalueen vammoja.

– On sydäntä särkevää nähdä, miten niin pieniltä lapsilta viedään kaikki toivo. Lapsia koettelevat heidän loppuelämäänsä vaikuttava vammautuminen, nälkiintyminen sekä terveys- ja koulutuskriisi. Mittavien ja laaja-alaisten kielteisten vaikutusten myötä lasten eloonjääminen on jatkuvasti uhattuna kuten on myös heidän tulevaisuutensa, sanoo Jeremy Stoner, Pelastakaa Lasten Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Itä-Euroopan aluejohtaja.

– Teemme kaikkemme vastataksemme lasten tarpeisiin. Vaadimme niin kauan kuin on tarpeen, että lasten oikeuksia ja kansainvälistä oikeutta kunnioitetaan. Jos tätä ei tapahdu, on loukkauksiin syyllistyneet saatettava vastuuseen. Välitön ja pysyvä tulitauko on heti saatava voimaan.”

Välittömän tulitauon lisäksi Pelastakaa Lapset vaatii, että humanitaariselle avulle taataan heti esteetön pääsy koko alueella.

Pelastakaa Lapset on työskennellyt miehitetyllä Palestiinalaisalueella vuodesta 1953 lähtien. Gazan kaistaleella järjestö toimittaa elämää pelastavaa apua muun muassa lasten terveyden ja ravitsemuksen sekä suojelun varmistamiseksi. Osana toimia tarjotaan terveydenhoitoa raskaana oleville ja synnyttäneille äideille sekä lapsille, mukaan lukien aliravitsemuksesta kärsiville. Lapsille ja muille tarjotaan psykososiaalista tukea sekä muuta mielenterveydellistä apua. Hädänalaisille jaetaan ruokaa sekä välttämättömiä tarvikkeita, kuten hygieniapakkauksia.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.