Gaza: Lähes 300 päivää sotaa – hyökkäykset “humanitaarisille alueille”, loputtomat siirtomääräykset ja avustustyöntekijöiden kuolemat hankaloittavat avun toimittamista

Israelin voimistuneet ilmaiskut Gazan alueilla ovat vaikeuttaneet humanitaarisen avun toimittamista. Iskut ovat osuneet “humanitaarisille alueille”, jotka on aiemmin määritelty turvallisiksi ja joilla avustusjärjestöt tarjoat palvelujaan. Lisäksi suljetut rajanylityspaikat ovat merkittävästi hankaloittaneet mahdollisuuksia toimittaa elintärkeitä tarvikkeita Gazaan, varoittavat 20 avustusjärjestöä tuoreessa humanitaarisen avun saatavuutta koskevassa raportissa
 
Gazan sota on jatkunut jo lähes 300 päivää, ja siviilit joutuvat yhä jatkuvasti siirtymään aiemmin turvallisina pidetyiltä alueilta. Evakuointiin ei myöskään ole riittävästi aikaa. Viimeaikaiset tehostuneet ilmapommitukset Gazan keskiosassa, johon aiemmin Rafahissa suojassa olleita siviilejä kehotettiin pakenemaan, ovat olleet erityisen tappavia. 
  
Neljän päivän aikana yli 190 000 palestiinalaista on joutunut siirtymään kotiseudultaan Deir Al Balahissa ja Khan Younisissa. Alueet ovat olleet Israelin viimeisimmän hyökkäyksen kohteena. 
 
Khan Younisissa kuolleiden määrä nousi heinäkuun 23. päivään mennessä 73:een ja loukkaantuneiden määrä 270:een Gazan terveysministeriön mukaan. YK:n mukaan yli 80 prosentilla Gazan alueesta Israelin joukot ovat joko määränneet evakuointeja tai nimenneet ne kielletyiksi alueiksi. Tämän vuoksi 1,9 miljoonaa maansisäistä pakolaista joutuu asumaan Gazasta noin 17 prosenttia kattavalla alueella. 

Suljetut rajanylityspaikat ja järjestöihin osuneet hyökkäykset hankaloittavat avun toimittamista 

Suljetut ja toimimattomat rajanylityspaikat sekä avustusjärjestöihin kohdistuvat hyökkäykset haittaavat edelleen humanitaarisia toimia. Pelastakaa Lapset onnistui saamaan neljä kuorma-autollista (80 kuormalavaa) lääkintätarvikkeita Gazaan odotettuaan Kerem Shalomin rajanylityspaikalla helteessä yli kuukauden.  
 
Lavat sisälsivät tavanomaisia lääkkeitä, kuten antibiootteja ja sydänlääkkeitä. Samalla kylmäsäilytystä vaativien lääkkeiden toimittaminen Gazaan on osoittautunut liki mahdottomaksi. Pelastakaa Lapset -järjestön tiimit sanovat, etteivät ne ole pystyneet saamaan kriittisiä lääkintätarvikkeita Gazaan ajoissa, ja terveydenhuoltolaitokset ovat riippuvaisia YK-järjestöjen tarvikkeista, jotka myös ovat loppumassa. 
 
YK:n mukaan Gazaan saapuvan humanitaarisen avun keskimääräinen päivittäinen määrä on vähentynyt 56 prosenttia huhtikuun jälkeen, kun taas terveydenhuoltojärjestelmän tuhoutuminen ja jatkuvat siirtomääräykset aiheuttavat vakavaa ylikuormitusta ja venyttävät jo ennestään rajallisia resursseja. Tämä lisää eksponentiaalisesti veden välityksellä leviävien tautien ja tartuntatautien riskiä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) totesi 23. heinäkuuta, että polioviruksen leviämisriski Gazassa on suuri, kun kuudessa jätevesinäytteessä havaittiin jälkiä poliosta. WHO:n mukaan kymmenet tuhannet alle viisivuotiaat lapset ovat nyt vaarassa sairastua polioon, eikä taudin kansainvälisen leviämisen mahdollisuutta Gazan ulkopuolelle voida sulkea pois. 

Siviilien pakkosiirtäminen aiheuttaa uudenlaisen humanitaarisen katastrofin

“Teemme kaikkemme pelastaaksemme lasten henkiä Gazassa, mutta tilanne heikkenee päivä päivältä”, Pelastakaa Lasten Lähi-idän aluejohtaja Jeremy Stoner sanoo. 

Hän toteaa myös, että siviilien pakkosiirtäminen alueille, jotka eivät pysty heitä majoittamaan, aiheuttaa uudenlaisen humanitaarisen katastrofin.  

“Tilaa ei ole enää jäljellä, ja elintärkeitä tarvikkeita riittää tuskin lasten hengissä pitämiseen. Ellei kriittistä apua saada perille, ihmishenkiä menetetään edelleen.”

Myöskään avustustyöntekijät eivät ole säästyneet väkivallalta. Stoner kertoo, että yksi järjestömme työntekijöistä kuoli yhdessä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa Israelin ilmaiskussa joulukuussa. Sen jälkeen avustustyöntekijät ovat edelleen joutuneet hyökkäysten kohteiksi. 

“Humanitaarisen avun työntekijät eivät saisi koskaan joutua maalitauluiksi, vaan kaikkea avustustyötä on suojeltava. Olemme sanoneet tämän yhä uudelleen: välitön ja lopullinen tulitauko on ainoa tapa pelastaa ihmishenkiä Gazassa”, Pelastakaa Lasten Lähi-idän aluejohtaja Jeremy Stoner painottaa.  

Hätäapua paikan päälle 

Pelastakaa Lapset on tarjonnut palestiinalaislapsille tukea jo vuodesta 1953 lähtien. Tällä hetkellä järjestö työskentelee ympäri vuorokauden saadakseen Gazaan hätäapua, kuten puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita, patjoja, peittoja, oppimateriaalia, suojia, leluja ja pelejä.  

Pelastakaa Lapset tarjoaa psykososiaalista tukea lapsille ja heidän perheilleen. Lisäksi järjestö tarjoaa perheille käteisapua, jotta he voivat ostaa välttämättömiä tarvikkeita.