Taloudelliset vaikeudet, huoli ja uupumus koskettavat yhä useampia perheitä Suomessa. Tutkimuksen mukaan suomalaiset vanhemmat kuuluvat eniten uupuneisiin verrattuna muihin maihin. Monilla vanhemmilla ei ole tukiverkkoja, eikä läheisiä apuna.
Vanhempien uupumus ei jää lapsilta huomaamatta. Esimerkiksi Pelastakaa Lasten vuosittaiseen Lapsen ääni -kyselyyn vastanneista nuorista reilu kolmannes kertoi olevansa huolissaan vanhempien jaksamisesta.
Monenlaiset elämäntilanteet voivat johtaa siihen, että perhe tarvitsee apua. Pienituloisuus, yksinhuoltajuus ja tukiverkkojen puute ovat keskeisiä syitä.
Tuhannet lapset odottavat tällä hetkellä tukea aikuisilta, mutta vapaaehtoisia ei ole riittävästi vastaamaan avun tarpeeseen.
– Olen huolissani siitä, miten pystymme yhteiskuntana auttamaan lapsia ja vanhempia riittävän ajoissa talousnäkymien heikentyessä ja perheiden stressin kasvaessa, sanoo Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.
Pienten lasten vanhemmat kaipaavat lapsiperheille suunnatuista palveluista apua, mutta eivät usein kehtaa tai osaa sitä pyytää. Pyytäminen on erityisen vaikeaa, jos avun tarve liittyy omaan jaksamiseen.
Apua on annettava ajoissa
Jaksamisen kanssa kamppailevien perheiden on saatava apua matalalla kynnyksellä, ennen kuin arjen haasteet vaarantavat lasten ja perheen hyvinvoinnin.
– Vapaaehtoiset kummikodit, sporttikummit ja tukihenkilöt muodostavat tällä hetkellä turvaverkon yli 1100 lapselle Suomessa. Haavoittuvassa tilanteessa olevat perheet ja arjen jaksamisen kanssa kipuilevat vanhemmat löytävät vapaaehtoisistamme tukea lapsiarkeen, Tulensalo sanoo.
Monille perheille vapaaehtoisten turvaverkko tuo helpotusta arkeen. Matalan kynnyksen tukea on helppo hakea ja se tarjoaa vanhemmille myös paljon kaivattua yhteisöllisyyttä.
Lapset saavat positiivisia kokemuksia, välittäviä aikuisia, uusia harrastuksia. Vanhemmat voivat kerryttää voimavarojaan ja saavat tukiverkkoja.
Kun lapsi ja perhe saa apua varhaisessa vaiheessa, perheen hyvinvointi vahvistuu ja esimerkiksi mielenterveysongelmia voidaan ennaltaehkäistä.
Avulla on merkitystä
”Kummikotitoiminta on ollut kullanarvoista meidän pikku perheelle. En edes tiedä kuinka olisi selvitty ilman.” -tukea saanut vanhempi
Vapaaehtoisten tarjoama tuella on ollut suuri merkitys perheille. 96 % palautekyselyymme vastanneista perheistä kertoi, että ovat saaneet lisää voimavaroja arkeen Pelastakaa Lasten vapaaehtoisten tarjoaman matalan kynnyksen avulla.
Kiva että lapsella on yksi läsnäoleva aikuinen lisää, kun itse ei tukiverkkojen puutteen vuoksi aina jaksa. Viimeksi tukihenkilö vei lapsen ulos, että saimme puolisoni kanssa tehtyä kotihommia rauhassa. -tukea saanut vanhempi
Lisäksi vanhemmat kuvaavat, että suhde omaan lapseen on parantunut, kun perheen arkea auttaa kannattelemaan vapaaehtoinen.
Anna aikaasi lapselle
Tällä hetkellä yli 700 lasta odottaa itselleen kummikotia, sporttikummia tai tukihenkilöä. Lisäksi tukiperheille on suuri tarve jatkuvasti. Tukiperhe auttaa lasta ja perhettä silloin, kun vanhempien voimavarat ovat heikentyneet. Tarkoituksena on tarjota lapselle turvallinen ja merkityksellinen ihmissuhde, huolenpitoa sekä vakaata arkea.
Voit olla mukana lisäämässä vanhempien jaksamista ja lasten hyvinvointia antamalla aikaasi. Vapaaehtoiseksi tai tukiperheeksi voi hakea tavalliset aikuiset ja perheet, joilla on vakaa elämäntilanne sekä aikaa ja voimavaroja lapselle.
Anna aikaasi lapselle
Aloita vuosi auttamalla lapsia ja heidän perheitään. Halusitpa sitten jakaa arkeasi, kannustaa lasta liikkumaan tai tarjota vanhemmalle hengähdystauon, löydämme sinulle sopivan tavan auttaa siellä, missä apua tarvitaan eniten.
Autamme lapsia ja perheitä
Haluamme auttaa lapsiperheitä haastavissa elämäntilanteissa ja arjen keskellä, jottei perheet uuvu ja ongelmat kasaannu. Tarjoamme monipuolisesti tukea lapsille, nuorille ja perheille erilaisiin tilanteisiin. Hae rohkeasti tukea!Kiva että lapsella on yksi läsnäoleva aikuinen lisää, kun itse ei tukiverkkojen puutteen vuoksi aina jaksa. Viimeksi hän vei lapsen ulos, että saimme puolisoni kanssa tehtyä kotihommia rauhassa”